Franciául is megjelent Borsi-Kálmán Béla tanulmánykötete a román állameszme geneziséről

Kultúra, 2024.04.03

Franciául is megjelent Borsi-Kálmán Béla tanulmánykötete a román állameszme geneziséről. A könyvet kedd este mutatták be Párizsban a szerző jelenlétében.

A történész, egyetemi tanárnak a Magyar Szemle Könyvek gondozásában 2018-ban kiadott, Elvetélt bizánci reneszánszból Nagy-Románia. Egy állameszme etnogenezise című munkáját franciául Henri de Montety fordításában adta közre az Éditions des archives contemporaines nevű rangos párizsi kiadó.

A tanulmány a fanarióták felemelkedését és 1921-es bukását tárja fel, mert elsősorban az ő nevükkel fémjelzett történelmi, társadalomtörténeti, geopolitikai környezetbe nyúlnak a román politikai gondolkodás és politizálás gyökerei.

A kötetet az előszót jegyző Matei Cazacu Párizsban élő román történész mutatta be a Sorbonne egyetemhez tartozó Szláv Tudományok Intézetében (Institut d'Études Slaves) rendezett esten.

Borsi-Kálmán Bélának ez a második tanulmánykötete román sorskérdésekről, amely franciául is napvilágot látott, az előző 2018-ban jelent meg, szintén a párizsi Éditions des archives contemporaines nevű kiadónál.

Borsi-Kálmán Béla az ELTE egyetemi tanára, a magyar-román kapcsolattörténet kutatója. A Szatmár megyei Csengerbagoson született 1948-ban, 14 évesen került szüleivel Magyarországra. Diplomáciai szolgálatot teljesített a magyar nagykövetségen Bukarestben 1990 és 1995 között, majd Párizsban 1999 és 2003, illetve 2011 és 2015 között.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!