TV műsor

Frank Füredi: a kultúrharc az emberiség civilizációs vívmányait támadja

Kultúra, 2020.08.04

A kultúrharc az emberiség civilizációs vívmányait támadja - erről beszélt Frank Füredi szociológus kedd este az M1 aktuális csatornán.

A külföldön élő magyar szociológust annak kapcsán kérdezték, hogy Kultúrharc a múlt ellen címmel publicisztikát közölt, amelyben a többi között azt állapítja meg, hogy a modernkori társadalmak egyre inkább eltávolodnak hagyományaiktól, történelmi örökségüktől; a kulturális konfliktusok pedig abból adódnak, hogy különböző csoportok különféle meggyőződésből értelmezik a múltat.

A nyugati kulturális elit "igen jelentős része" magáévá tette azt a felfogást, hogy a jelenkor kulturális intézményei felelősséget viselnek az elődök bűneiért - mondta a szociológus.

Frank Füredi - részben a nyugati országokban tapasztalt szobordöntögetések kapcsán - úgy vélte, hogy "a kortársak egy része" úgy ítélkezik a múltról, mintha az akkori személyek és események a jelen részét képeznék.

"A múltat úgy nézik, mintha régi szobrok most élnének" - fogalmazott, majd úgy vélekedett, hogy a múlt elleni gyűlölet "a mostani társadalom és kultúra ellen szól", ezért törekvésük, hogy "újfajta történelmet találjanak ki".

Arról, hogy kinek a joga a történelem értelmezése, Frank Füredi utalt arra: Amerikában a fehér embernek nincs joga a múltról beszélni, mert annak kultúráját automantikusan a gyűlölet kulturájának tekintik. E vélekedéssel szembehelyezkedve Frank Füredi kifejtette: "ha a múlt és a jelen közti határt nem tudjuk megérteni, akkor semmit sem tudunk építeni a jövőben".

Szólt arról, hogy az identitáspolitikában hívők számára a cselekedetek helyett a bőrszín a meghatározó és az "új elit" célja, hogy egy "új amerikai embert" hozzon létre azért, mert amit az emberek "régen tanultak", az gyűlöletesnek tartják, és a fehér emberek indentitását nem tartják ugyanolyan fontosnak, mint más emberekét.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!