Gálaesttel ünnepel a 70 éves Honvéd Együttes

Kultúra, 2019.09.11

Egész estés gálaműsorral ünnepli fennállásának 70. évfordulóját a Honvéd Együttes két művészeti kara, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes és zenekara, valamint a Honvéd Férfikar szeptember 29-én az Erkel Színházban.

Az esemény szerdai budapesti sajtótájékoztatóján Zsuráfszky Zoltán ügyvezető igazgató felidézte, hogy 1949-ben az együttes az Erkel Színházban tartotta első előadását. Az évfordulós gálaműsor két részre osztva fogja bemutatni az azóta eltelt hetven évet.

Az est első felében a korábbi évtizedek legjelentősebb alkotóinak, köztük Novák Ferencnek, Diószegi Lászlónak és Folti Jolánnak a koreográfiái kerülnek színpadra egykori és mostani "honvédosok" közreműködésével. A második részben az együttes jelenlegi művészei a ma is műsoron lévő gazdag repertoárjukból adnak elő válogatást, egyebek között erdélyi-székelyföldi táncot, egy szerelmes koreográfiát, egy dinamikus cigánytáncot és egy első világháborús balladát, Zsuráfszky Zoltán rendezésében.

A gálaesten a Honvéd Férfikar is több alkalommal színpadra lép, ízelítőt adva az együttes történetének egyes korszakaiból. Strausz Kálmán karigazgató elmondta, hogy az est első felében Bartók Béla férfikarra írt műveiből szemezgetnek, majd gesztus-számokat, Orbán György kortárs zeneszerző egy darabját és Kodály Zoltán műveit adják elő. A második részre operarészletekkel és meglepetés produkcióval készülnek.

Az évforduló alkalmából és a gálaest kiegészítéseként egy album is megjelenik az együttes elmúlt hetven évéről. A Zrínyi Kiadó gondozásában megjelenő könyvet Mészöly Gábor szerkesztette az együttes archívumából származó képek felhasználásával.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!