Gazdag programkínálattal készülnek a Keresztury-emlékévre Zalaegerszegen

Kultúra, 2024.04.15

Konferenciával, irodalmi estekkel és kiállításokkal emlékeznek Keresztury Dezső 120. évfordulójára szülővárosában, Zalaegerszegen - jelentette be a város polgármestere az emlékév hétfői programismertető sajtótájékoztatóján.

Balaicz Zoltán rámutatott: a költő, irodalomtudós, akadémikus - aki egyben Zalaegerszeg díszpolgára - sokat tett a zalai vármegyeszékhely kulturális életének fejlődéséért. A közösség feladata, hogy ápolja szellemi örökségét - hangsúlyozta.

Keresztury halála után, 1996-ban emlékbizottságot alapítottak, melynek fő feladata Keresztury Dezső hagyatékénak és szellemiségének megőrzése - idézte fel Gyimesi Endre, az emlékbizottság elnöke.

Emlékét az akadémikusról elnevezett téren álló szobor és domborművek őrzik. Számos művét tették közzé. Tiszteletére a város létrehozott egy országos kulturális művészeti díjat, a Keresztury Dezső-díjat is - sorolta Gyimesi Endre.

Tóth Renáta, a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár igazgatója elmondta, hogy az intézmények színvonalas programokkal készülnek az emlékévre.

Április 29-én - Keresztury Dezső halálának évfordulóján - virrasztást tartanak a József Attila Városi Tagkönyvtárban, ahol barátok és pályatársak emlékeznek munkásságára. A középiskolások a legszebb költeményeivel állnak majd a közönség elé. Szeptember 6-án Pannónia szülötte, Keresztury Dezső címmel rendeznek emlékkonferenciát.

A fiatalokat kreatív pályázatokkal szólítják meg: megzenésíthetik műveit, vagy verseihez illusztrációkat készíthetnek. A felhívásokat az iskoláknak már elküldték, június 20-ig várják a jelentkezéseket.

A legsikeresebb alkotások a Keresztury életművét bemutató kiállításon lesznek láthatók, amelyet szeptember 6-án nyitnak meg a Gönczi Galériában - mondta el Flaisz Gergő, a Keresztury Dezső Városi Művelődési Központ igazgatója.

A névadóról Béres János zalaegerszegi szobrászművész domborművet készít, amelyet ősszel az intézmény előtti téren avatnak fel.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!