Gulyás Gergely Ybl Miklós-díjakat adott át

Kultúra, 2022.03.19

Az építészeti műalkotásokban az egész nemzet sorsa tükröződik - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki szombaton a Magyar Állami Operaházban Ybl Miklós-díjakat adott át.

Átadták az Ybl Miklós-díjakat Az építészet nemcsak egy szakma ügye, hiszen az építészeti műalkotásokban az egész nemzet sorsa tükröződik - mondta a miniszter, hozzátéve: épített örökségünk mindannyiunk környezetét meghatározza, legtöbb esetben több nemzedékre.

A miniszter emlékeztetett: Magyarország és fővárosa az elmúlt bő egy évtizedben jutott el oda, hogy egyszerre szerezzük vissza elvesztett örökségünket, és fogjunk bele új, kiemelkedő alkotásokba. Rendeződött egyebek mellett a Kossuth tér, átfogó rekonstrukción esett át az Országház, megújult a Zeneakadémia, a Moszkva tér Széll Kálmán térré lett, hozzáfogtunk az egyedülálló Liget Projekthez - sorolta, hozzátéve: emellett sorra újultak meg óvodák, iskolák, közösségi terek, kulturális- és sportintézmények is.

Kiemelte: most is nemzeti ügy, hogy hol ünnepeljük ünnepeinket, mihez kezdünk épített örökségünkkel, és milyen épületeket hagyunk az utókorra. Az eseményen köszöntőt mondott Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója, aki elmondta: a világot járva nem található olyan operaház, amely az operát megelőző kor stílusában fogant. Az opera, mint műfaj a kora barokk terméke, az Andrássy úti épületet Ybl azonban a reneszánsz újragondolt stílusában álmodta meg.

Ha Ybl ilyen unikális operaházat épített a magyaroknak, nekünk kötelességünk, hogy a benne megszólaló muzsika, a színpadára kerülő tánc és opera megpróbálja ezt a színvonalat elérni - tette hozzá, kiemelve: az operaház olyan színházi titkokkal teli közeg, amely talán az Ybl-díjnak is képes magasabb értelmet adni. Gulyás Gergely öt személynek nyújtotta át az építészeti tevékenységért kapható legrangosabb hazai szakmai kitüntetést. Az Ybl Miklós-díj a legalább tizenöt év kimagasló egyéni - önállóan tervezett építészeti alkotásokra vonatkozó - építészeti alkotói, oktatói tevékenység elismeréséül, életműdíjként adományozható. Ybl Miklós-díjat vehetett át Félix Zsolt DLA építész, az Építész Stúdió Kft. vezető tervezője, aki a helyérzékeny építészeti gondolkodást tükröző három évtizedes kimagasló színvonalú építész tervezői munkássága, valamint az építészképzésben vállalt szerepe elismeréseként részesült az elismerésben. Fialovszky Tamás építész, az Építész Stúdió Kft. vezető tervezője a hely szellemére érzékenyen, egyedi módon reflektáló, sokszínű, kimagasló színvonalú építészeti tervezői munkássága, valamint az építészképzésben végzett oktatói tevékenysége elismeréseként kapta a díjat, amelyet fia, Fialovszky Márk vett át. Gutowski Robert építész, a Robert Gutowski Architects Kft. ügyvezetője kimagasló színvonalú építész tervezői munkássága, különösen a műemléki és világörökségi környezetben álló, valamint egyházi épületek tervezése során végzett tevékenysége és belsőépítészeti munkái elismeréseként részesült Ybl Miklós-díjban. Szintén átvehette a kitüntetést Karlovecz Zoltán építész, Pécs Megyei Jogú Város főépítésze, a Karlovecz Építésziroda Kft. vezető tervezője, akit az indoklás szerint kimagasló színvonalon végzett építész tervezői munkássága, különösen a tájképi vagy történelmi környezetbe illeszkedő, egyéni hangvételű építészeti alkotásai, valamint főépítészként vállalt közéleti tevékenysége elismeréseként díjaztak. Ugyancsak Ybl Miklós-díjat kapott Répás Ferenc DLA építész, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnöki Kara, Rajzi és Formaismereti Tanszéke egyetemi docense, aki a művészeti és a tudományos gondolkodást egyaránt tükröző több évtizedes építészeti alkotói munkássága, valamint az építészeti tér- és formaképzés oktatása során végzett kimagasló színvonalú tevékenysége elismeréseként részesült a kitüntetésben.
(MTI)

Címkék

Ybl Miklós díj Gulyás Gergely

Galériánk

Átadták az Ybl Miklós-díjakat Átadták az Ybl Miklós-díjakat Átadták az Ybl Miklós-díjakat Átadták az Ybl Miklós-díjakat Átadták az Ybl Miklós-díjakat Átadták az Ybl Miklós-díjakat
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!