Győri Balett - Elbúcsúzott Kiss János, szerdától Velekei László vezeti a társulatot

Kultúra, 2020.06.30

Átadta az "igazgatói iroda kulcsát" kedden Kiss János Velekei Lászlónak, aki szerdától öt éven át vezeti a Győri Balett társulatát.

Kiss János alapító tagja volt a társulatnak, 1991 óta igazgatója is. Az évadzáró és évadnyitó társulat ülésen köszöntötték a Kossuth-díjas és érdemes művészt, valamint ismertették a következő évad műsorát.

Kiss János felidézte, hogy a 42., számára igazgatóként az utolsó évadot úgy építették fel, hogy "diadalmenet" lehetett volna, ha a világjárvány nem szól közbe. A Győri Balett tavaly novemberben ünnepelte alapításának 40. évfordulóját könyvbemutatóval, kiállítással, pódiumbeszélgetéssel, az Anna Karenina című balettel, amelyet Velekei László koreografált.

Kiss János utódát, Velekei Lászlót kitűnő táncosnak tartja, aki minden lépcsőfokot végig járt: táncosként kezdte a társulatnál, majd művészeti asszisztens lett, később művészeti vezető, mostantól pedig igazgató.

Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár az Emberi Erőforrások Minisztériuma államtitkári dicsérő oklevelét adta át Kiss Jánosnak.

Velekei László a jövő évadról szólva elmondta, hogy július 20-án indul a társulat csecsemőszínház programja, az első előadás a Kipp-kopp és tipp-topp címet viseli. Az Anna Kareninát felújítják, augusztus 14-én Szarvason, 23-án Debrecenben mutatják be, szeptember elején peig bérletpótlásként adják elő a Győri Nemzeti Színházban.

Szeptember 19-én mutatják be a Körforgás-estet. A Művészetek Palotájában november 26-án és 27-én adják elő a Bartók-esetet, amelynek az első felvonását, a Fából faragott királyfit Gert Smith amerikai-kanadai koreográfus rendezi, a második felvonást, amely a Csodálatos mandarin címet kapta, Velekei László koreografálja. Utóbbit Markó Iván rendezésében korábban már játszotta a társulat.

Készülnek a Giselle című darab bemutatójára, amelyet Lajkó Félixszel közösen mutatnak be. Május 15-én a Művészetek Palotájában lesz a premierje a Jamie Winchesterrel közös One way to heaven című koncertszerű előadásnak, júniusban pedig megrendezik a 16. Magyar Táncfesztivált Győrben.

Velekei László hozzátette, hogy turnéznak majd Oroszországban, Németországban és Ausztriában is az Anna Kareninával.

A társulat új művészeti vezetője Lukács András, a Wiener Staatsoper szólistája.

Beszélt arról is, hogy Kiss János marad továbbra is a társulatnál, egyebek mellett a Magyar Táncfesztivál szervezésében is segíti a társulatot.

A társulati ülésen Dézsi Csaba András, Győr polgármestere; Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő; Németh Zoltán, a megyei önkormányzat elnöke; Kucsera Tamás Gergely, a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára; Mihályi Gábor, a Magyar Táncművészek Szövetségének elnöke és Knáb Erzsébet, az Audi Hungaria Zrt. személyügyért és szervezetért felelős igazgatósági tagja személyes hangvételű beszédekben köszönték meg Kiss János munkásságát. A társulat hazai és külföldi pályatársak köszöntőiből videót is bemutatott Kiss Jánosnak.

Dézsi Csaba András május 20-án adta át igazgatói megbízólevelét Velekei Lászlónak, miután Kiss János megbízatása június 30-val lejár és nem pályázott újra a posztért. Velekei László Markó Iván és Kiss János után a harmadik igazgatója a társulatnak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!