Gyulán rendezik a 24. Nemzetközi Tűzoltó Csillagtúrát májusban

Kultúra, 2024.04.23

Gyulán rendezik meg idén a világ tűzoltóinak legnagyobb baráti találkozóját, a Nemzetközi Tűzoltó Csillagtúrát május 9. és 12. között.

Mint az eseményről szóló keddi gyulai sajtótájékoztatón elhangzott, a négynapos rendezvény központi helyszíne a Várkert lesz, de városszerte kínálnak majd szakmai jellegű, szórakoztató és kulturális programokat is a vendégeknek.

Dudaszeg József nyugalmazott tűzoltóparancsnok, a szervezőbizottság elnöke kiemelte, hogy nagyon sok családi, sport-, gasztronómiai és zenés programmal is készülnek a fesztiválhangulatú eseményre. Többek között lesznek gokart-, lövész- és egyéb ügyességi versenyek, de muzeális értékű oldtimer tűzoltójárművek is bemutatkoznak a rendezvényen.

A tűzoltók legnagyobb nemzetközi baráti világtalálkozója nagy hagyományokra tekint vissza. Az eddigi helyszínek között osztrák, német, svájci, szlovén, olasz, dán és lengyel települések mellett Gyula már kétszer, 1993-ban és 2009-ben volt házigazda - emlékeztetett a szervezőbizottság elnöke.

Görgényi Ernő, Gyula polgármestere (Fidesz-KDNP) elmondta, hogy Európa számos országából érkeznek tűzoltók a rendezvényre, ami erősítheti a város turisztikai vonzerejét. Hozzátette, a település stratégiai célkitűzése az, hogy Gyulán évszaktól független attrakciókkal várják az odalátogatókat.

A polgármester úgy vélte: Gyulán a turisták gondozott, igényes városképet látnak, és "érintetlen történelmi hangulat árad a város központjából". A város turisztikai vonzerejét növelő fejlesztésekről szólva Görgényi Ernő kiemelte a Ladics-ház és a Százéves Cukrászda felújítását, a Várkert és a Fekete-Körös szabadstrandja között vezető kerékpárút megépítését, a vízi gyermekparadicsom létrehozását, valamint a Gyulai Várfürdő bővítését.

A keddi eseményre kiadott sajtóanyag szerint a 26. Nemzetközi Tűzoltó Csillagtúra magyar szervezője az Önkéntes Tűzoltózenekarok Fennmaradásáért Alapítvány és a Kék Lámpa Egyesület.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!