Haja Zsolt a jövő évad Kamaraénekese az Operában

Kultúra, 2024.05.16

Haja Zsolt bariton lesz a 2024/2025-ös évadban, az Angol100 szezonban a Magyar Állami Operaház Kamaraénekese cím egyik kitüntetettje - tájékoztatta a dalszínház csütörtökön az MTI-t.

A címmel járó hattyút formázó díjat, a Herendi Porcelánmanufaktúra alkotását Almási-Tóth András művészeti igazgató adta át a művésznek szerdai Borisz Godunov-előadás tapsrendje alatt a kollégák és a közönség elismerésének kíséretében.

Haja Zsolt, aki a 2019/20-as szezonban már viselte a Magyar Állami Operaház Kamaraénekese címet, a most futó évadban kimagasló alakítást nyújtott Eötvös Péter Valuska című opera-ősbemutatójának címszerepében, emellett emlékezetes beugrásban állt helyt tavaly szeptemberben az Opera dubaji vendégszereplésén a Pillangókisasszonyban Sharpless megformálójaként, miközben Budapesten A varázsfuvolában Papagenót alakította.

Emblematikus szerepei között van Falke ügyvéd (A denevér), Jeleckij herceg (Pikk dáma) és Silvio (Bajazzók), közreműködött Mahler 8. szimfóniájának előadásában, a szombaton véget érő Borisz Godunov-sorozatot követően pedig a Háború és békében lesz látható mint Napóleon, majd A sevillai borbély margitszigeti bemutatójában alakítja Figarót, egyik első operaházi szerepét, amit a következő évadban is énekel.

Jövőre közreműködik majd a Faust (Valentin), a Stuart Mária (William Cecil) és a Don Pasquale (Malatesta) című előadásban is, valamint a Gurre-dalok című monumentális produkcióban.

Haja Zsolt tanulmányait szülővárosában, Debrecenben végezte Mohos Nagy Éva növendékeként, és pályájának indulása is a cívisvároshoz köthető. Az Operaházban 2008-ban, a Pomádé király új ruhája című gyermekoperában Garda Robertóként debütált. Az elmúlt másfél évtizedben az Opera egyik legsokoldalúbb és leggyakrabban foglalkoztatott baritonjaként fő- és karakterszerepekben egyaránt emlékezetes alakításokat nyújtott, oratorikus művekben is közreműködött.

Mint a közleményben írják, a német operaéletből ismert Kammersänger cím mintájára létrehozott kamaraénekesi elismeréssel az Opera vezetése kiemelkedő, aktív szólistái iránti megbecsülését kívánja kifejezni, nagyra értékelve tehetségüket és színpadi teljesítményüket.

A Kamaraénekes címet, amely az adott évadban kiemelt javadalmazással is jár, egy szezonban legfeljebb hárman birtokolhatják, a Kossuth-díjjal még nem rendelkező operaénekeseknek ítélhető oda, akik összesen három alkalommal kaphatják meg.

Az elmúlt évtizedben az évadzáró Csillagóra gálán átadott elismeréseket idei újításként évad közben, az előadások végén adják át, lehetőséget teremtve arra, hogy a közönség is osztozzon kedvenc művészei meglepetésében és örömében. Az idén februárban Pasztircsák Polina, áprilisban pedig Kálmán Péter részesült a kitüntető címben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!