Hankó Balázs: jó ma magyar egyetemistának lenni

Kultúra, 2023.07.12

Jó ma magyar egyetemistának lenni, mert a felsőoktatás vonzó, kreatív, értékformáló és közösségteremtő - jelentette ki a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára szerdán az Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozójának (EFOTT) hivatalos megnyitóján, Sukorón.

Az EFOTT hivatalos megnyitója Sukorón Hankó Balázs kiemelte: kétszer kétezer jegyet kaptak a fesztivál két napjára azok a diákok, akik kiemelkedő tudományos, kreatív munkát végeztek.

Hozzátette: olyan jövőt szeretnének formálni, amelyben a hallgatók - kilépve a passzív szerepből - kreatív alkotók lennének, akik előrébb viszik az egyetemet, a gazdaságot és az egész társadalmat. Hasonlóan cél, hogy az oktatók ne csak tanárok, hanem mentorok legyenek, akik közösséget formálva segítik a diákok előrehaladását.

Az államtitkár közölte: a fesztiválon tizenöt, a törökországi földrengésben érintett hallgatót látnak vendégül a minisztérium és az EFOTT szervezésében.

Lasztovicza Gábor fesztiváligazgató arról beszélt: a könnyűzenei koncertek mellett több mint húsz magyar felsőoktatási intézmény, kulturális és innovációs szereplők települtek ki, a fesztiválozók pedig ötven sportágat próbálhatnak ki.

Eszterhai Marcell, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) elnöke a közösségteremtés fontos helyszínének nevezte az EFOTT-ot. Jelezte: a koronavírus-járvány erőteljesen átformálta az egyetemisták közötti kapcsolatokat, ezért is fontos, hogy az EFOTT nem csak egy pultokból és fellépőkből álló fesztivál.

A fesztivál házigazda felsőoktatási intézménye, a veszprémi központú Pannon Egyetem fenntartói alapítványának kuratóriumi elnöke, Birkner Zoltán kiemelte: a felsőoktatás missziójába az oktatás és a kutatás mellett a civil, sport- és kulturális szervezetekkel való együttműködés is beletartozik. A magyar egyetemi hálózat alkalmas erre a feladatra - szögezte le.

Csillag Zsolt, a Pannon Egyetem kancellárja emlékeztetett: 2006 után másodszor házigazdája intézményük az EFOTT-nak. Abban az évben, amikor Veszprém a Bakony-Balaton régióval Európa kulturális fővárosa, az ország legrégebbi egyetemi fesztiválját, a Veszprémi Egyetemi Napokat tavasszal harmincadik alkalommal tartották meg - fűzte hozzá.

Az EFOTT-ra a Pannon Egyetem több mint száz aktivitással, több mint kétszáz egyetemi önkéntessel, és számos sportprogrammal készült - mondta a kancellár.

Mészárosné Hegyi Gyöngyi Éva (Fidesz-KDNP), Sukoró polgármestere hangsúlyozta: örömmel fogadták be a rendezvényt. Reményét fejezte ki, hogy a település végső otthona is lesz a korábbi vándorfesztiválnak.

Ezt szolgálhatja, hogy a településre négyévszakos ifjúsági központot terveznek, amelynek kiviteli tervei a helyi építési szabályzat előírásainak figyelembevételével és a tájba illő épületekkel készültek el - tette hozzá a polgármester.

L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója szólt arról, hogy a tavalyi siker után a közgyűjtemény idén is kitelepül a fesztiválra.

Emellett helyi lakosként rámutatott: az EFOTT nemcsak az egyetemistáknak jó, hanem a főként idegenforgalomból élő térség gazdaságfejlesztéséhez is hozzájárul.

Hangsúlyozta: a helyieket kedvezményesen engedik be a fesztiválra, sőt az EFOTT idén tízmillió forint értékben ajánlott fel tiszteletjegyeket a térségben élőknek, amelyeket a Velencei Tavi Kistérségért Alapítvánnyal közösen osztottak szét Gárdony, Velence, Kápolnásnyék, Sukoró, Nadap, Pákozd és Pázmánd lakosainak.

Széll Hajnalka, az Auchan Magyarország humánerőforrás- és kommunikációs igazgatója közölte: üzletláncuk először van jelen az EFOTT-on.

A július 12-16 közt Sukorón rendezett EFOTT-on többek között a Blue, a La Bouche, a Culture Beat, Azahriah, Dzsúdló, a Wellhello, a Follow the Flow, Majka, a Halott Pénz, ByeAlex és a Slepp, valamint Korda György és Balázs Klári is koncertet ad.

Budai Marcell, a fesztivál sajtófőnöke jelezte: napközben is számos aktivitás - a sportprogramok mellett például szabadulószoba vagy horgászoktatás - is várja a fesztiválozókat.

(FOTÓ)
(MTI)

Címkék

Hankó Balázs EFOTT

Galériánk

Az EFOTT hivatalos megnyitója Sukorón Az EFOTT hivatalos megnyitója Sukorón Az EFOTT hivatalos megnyitója Sukorón Az EFOTT hivatalos megnyitója Sukorón Az EFOTT hivatalos megnyitója Sukorón Az EFOTT hivatalos megnyitója Sukorón Az EFOTT hivatalos megnyitója Sukorón Az EFOTT hivatalos megnyitója Sukorón Az EFOTT hivatalos megnyitója Sukorón Az EFOTT hivatalos megnyitója Sukorón Az EFOTT hivatalos megnyitója Sukorón Az EFOTT hivatalos megnyitója Sukorón Az EFOTT hivatalos megnyitója Sukorón Az EFOTT hivatalos megnyitója Sukorón Az EFOTT hivatalos megnyitója Sukorón
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!