Harminc fiatal fotográfus mintegy 100 műve látható a Mai Manó Ház kiállításán

Kultúra, 2023.05.24

Harminc fiatal fotográfus mintegy 100 korszakalkotó művén keresztül a kortárs magyar fotóművészet témáit, technikai kísérleteit, műfaji sajátosságait mutatja be a Mai Manó Ház Mint Te és Én - Fiatal magyar fotográfia című kiállítása, amely szerdától látható Budapesten.

A kiállítás azt vizsgálja, van-e koherencia az 1980 utáni korszak sajátos politikai légkörében született, a digitális bumm pillanatát testközelből megtapasztaló, annak termékeit készségszinten használó egyének megéléseiben, és ezek miként érhetők tetten a fotográfusok munkáiban. Arra keresi a választ egyebek mellett, hogy létezik-e kollektív generációs tapasztalat - tájékoztatta a Mai Manó Ház az MTI-t szerdán.

Mint írják, a Mint Te és Én című kiállítás terjedelmi korlátok miatt csak kis szeletét tudja bemutatni a kortárs magyar fotográfiát meghatározó életműveknek. A tárlaton szereplő alkotók között van mások mellett Álovits Bálint, Bognár Benedek, Ember Sári, Fabricius Anna, Geibl Kata, Neogrády-Kiss Barnabás, Perlaki Márton, Puklus Péter, Standovár Júlia.

A tájékoztató idézi Sárvári Zitát, a kiállítás kurátorát, aki azt mondta, hogy a fotográfia többgenerációs tapasztalata és a kortárs képalkotó technikák együtteséből összeálló alkotói módszerek kirajzoltak visszatérő motívumokat, tematikus érdeklődési köröket: egyebek mellett a gyermeknevelést, családot, emlékezetet, mediális kísérleteket, határátlépéseket, megújított hagyományos technológiákat, antropológiai és társadalmi kutatásokat, az identitást. "De a választott alkotók diverz életművei nem indokolták, hogy egységekbe kényszerítsük őket csak egyetlen művük, vagy technikai megoldásaik alapján, mert ezek az alkotások öntörvényű esztétikai entitásként több nézőpontból is megközelíthetőek" - mutatott rá a kurátor.

A Mint Te és Én augusztus 9-ig tekinthető meg a Mai Manó Házban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!