Három magyar játékfilm világpremierjét is a Varsói Filmfesztiválon tartják

Kultúra, 2020.09.23

Bergendy Péter Post Mortem, Gothár Péter Hét kis véletlen és Felméri Cecília Spirál című játékfilmjének is az októberi Varsói Nemzetközi Filmfesztiválon lesz a világpremierje.

Az október 9. és 18. között zajló A-kategóriás filmmustrán Bergendy Péter filmje a szervezők szerdai bejelentése szerint a fő versenyprogramban szerepel. A Klem Viktor és Hais Fruzsina főszereplésével készült alkotás az első világháború és a spanyolnátha-járvány után játszódik egy magyar faluban. A nemzetközi versenyprogramba Bergendy filmjével együtt 15 alkotást, közük japán, kínai, cseh, orosz, brit és lengyel produkciókat válogattak be a szervezők. A Post Mortemet a világ legjelentősebb fantasztikus és horrorfilmfesztiválja is meghívta: az október 8-án kezdődő 53. Sitgesi Filmfesztivál fő versenyprogramjában is bemutatják.

A Varsói Nemzetközi Filmfesztivál honlapja szerint Gothár Péter Hét kis véletlen című filmjét a Szabad szellem elnevezésű versenyprogramban vetítik. A Rezes Judit, Mészáros Blanka, Mészáros Máté és Börcsök Olivér szereplésével készült dráma egy középkorú zenetanárnőről szól, akinek életét fenekestül felforgatja, mikor megjelenik egy régi tanítványa.

Felméri Cecília első nagyjátékfilmje, a Spirál című humorral finoman átszőtt lélektani dráma az első vagy második filmjükkel jelentkező rendezők mezőnyében versenyez. Az Európai Filmdíjjal elismert Borbély Alexandra, Bogdan Dumitrache és Kiss Diána Magdolna főszereplésével forgatott filmben egy férfi és két nő különös háromszögtörténete bontakozik ki egy világtól távol eső, tóparti házban.

A varsói filmmustra Felfedezések szekciójába hívták meg Horvát Lili Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című filmjét. A szerelmesfilm világpremierje a Velencei Filmfesztiválon volt, és azóta szerepelt már a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztiválon és Észak-Amerika legrangosabb filmfesztiválján, a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon is.

A lengyel fesztivál rövidfilmes versenyprogramjában is lesz magyar alkotás: László Lili Mária Ne menekülj a csókok elől című 13 perces kisjátékfilmjének világpremierje látható majd.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!