Háromdimenziós fotókiállítás nyílt a FSZEK Központi Könyvtárában

Kultúra, 2023.09.29

Budapest egyesítésének 150. évfordulójához kapcsolódva 1860 és 1915 között készült fényképekből nyílt különleges, térhatású fotókiállítás a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár (FSZEK) Központi Könyvtárában.

A rendezők, Felvinczi Sándor gyűjtő és Nagy Zita, a FSZEK Budapest Gyűjtemény munkatársa a képek bemutatásához az úgynevezett anaglif technikát hívták segítségül, amelynek lényege, hogy a képek kétszínű lencsés szemüvegen keresztül nézve alakulnak térhatásúvá - áll a könyvtár pénteki közleményében.

Gévay Béla, Klösz György, Eötvös Loránd, Schoch Frigyes, Strobl Alajosné Kratochwill Alojzia és mások felvételei közül több ezen a kiállításon lesz először látható.

A tárlatot a következő hetekben vetítéssorozat is kíséri. A könyvtár Kisgalériájában néhány alkalommal háromdimenziós filmritkaságokkal, többek között Bodrossy Félix első magyar filmjeivel, valamint a sztereofotózás tárgyi emlékeiből válogatott tárlattal várják az érdeklődőket.

A kiállítás október végéig tekinthető meg a Központi Könyvtár Szabó Ervin téri épületében.

A tárlat a FSZEK Budapest Gyűjtemény, valamint számos köz- és magángyűjtemény együttműködésével, a Pro Cultura Urbis Közalapítvány támogatásával valósult meg - írták.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!