Hét új fejlesztés kap támogatást az MDDÜ első dizájn LAB inkubációs programjában

Kultúra, 2020.12.21

Lezárult a Magyar Divat & Design Ügynökség gyártásfejlesztési célú dizájn LAB inkubációs programjának első szakasza: a bírálóbizottság kiválasztotta azokat a gyártó-tervező párosokat, akik kimagasló kreativitásuknak és professzionalitásuknak köszönhetően támogatási keretben részesülnek - közölte a  Magyar Divat & Design Ügynökség (MDDÜ) hétfőn az MTI-vel.

"A legjobbnak ítélt hét pályázó szériaérett termékek véglegesítésére és legyártására fordíthatja a vissza nem térítendő támogatást"- áll a közleményben.

Az MDDÜ idén tavasszal először indította útjára a design LAB inkubációs programot, amellyel a gyártók és a formatervezők közötti együttműködéseket kívánta elősegíteni. Az ügynökség olyan pályaműveket várt, melyek innovatív, ugyanakkor versenyképes designtermékek ötleteit vetítik elő.

Az együttműködések létrejöttét egy online networking esemény segítette, melynek köszönhetően a gyártóval vagy tervezővel nem rendelkező iparági szereplők új ismeretségekre tehettek szert - írják.

Mind a pályázatra, mind a kapcsolatépítő rendezvényre nagy volt az érdeklődés: összesen 43 gyártó-tervező páros jelentkezett a felhívásra, jellemzően a bútoripar területéről, de neveztek háztartási kerámia, villamos világítóeszköz, beton-, gipsz- és cementtermék, valamint textíliák gyártására is.

A pályázatokat egy bírálóbizottság értékelte, melyben olyan szaktekintélyek kaptak helyet, mint Hosszú Gergő, Red Dot Díjas formatervező, a Co&Co Designcommunication ügyvezetője; Majcher Barbara, a Magyar Formatervezési Tanács főtanácsosa; Mascher Róbert, a Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesület elnöke, valamint Wilheim Gábor, a Magyar Bútor- és Faipari Szövetség elnöke. Ötödik bíraként jelen volt még Jean-Paul Bath, a design LAB ötletét inspiráló, 41 éves szakmai múltra visszatekintő francia designintézet, a Valorisation de l'Innovation dans l'Ameublement (VIA) elnöke is, aki a pályaművek vizuális dokumentációját véleményezte.

A bírálóbizottság szakmai döntése értelmében hét gyártó-tervező pár kaphatott támogatási keretet új bútor, lámpa és egyéb bútoripari termék megvalósításához, köztük - az Árkossy Bútor és Horváth Máté, a Micro-Licht Világítástechnikai Stúdió Kft. és Leits Miklós, a Rotte Kft. és Kele Sára, a Balaton Bútor Kft. és Lakos Dániel, a Tilia 2002 Bt. és Ulmann István, a Varkoly Fiai Bútoripai Kft. és Horváth Máté, Úri Lux Kereskedelmi és Szolgáltató Kft, valamint Kertész Attila és Simonfalvi Bence duója. A kiválasztott kooperációk innovatívak és exportképesek, ugyanakkor olyan bírálati szempontok tekintetében is a mezőny élén járnak, mint megvalósíthatóság, a vizuális megjelenítés vagy a sorozatgyárthatóság - szerepel a közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!