Hetedik évtizedét nyitja a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Kultúra, 2024.03.13

Hetedik évtizedét nyitja a Liszt Ferenc Kamarazenekar (LFKZ), amelynek zeneakadémiai koncertjein Leticia Moreno hegedűművész, Javier Perianes zongoraművész és a Signum Saxophone Quartet is fellép.

A Várdai István művészeti vezetésével működő zenekar nagy sikerrel zárta fennállásának hatvanadik évét - áll az együttes MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mit írják, a jubileumi év bővelkedett nemzetközi meghívásokban és hazai koncertekben, neves hangszeres szólisták, világsztárok közreműködésével, és ez a jövőben sem lesz másként.

A zenekar zeneakadémiai koncertjein olyan vendégművészek hallhatók, mint a spanyol hegedűművész, Leticia Moreno március 14-én, a szintén spanyol pianista, Javier Perianes, aki a Zeneakadémia hallgatóival kiegészített zenekarral adja elő Beethoven két zongoraversenyét április 17-én, valamint a német együttes, a Signum Saxophone Quartet május 5-én.

Számos nemzetközi fellépésre is készül a zenekar. A németországi Heidelbergbe magyar-német műsort mutatnak be Pablo Barragán spanyol klarinétművész és a Sárközy Trió közreműködésével. A magyar-török kulturális évad keretében két koncertet adnak a törökországi Izmirben és Isztambulban június elején. Június végén egy-egy hangversenyt tartanak Újvidéken és Belgrádban.

Augusztus elején az együttes a norvégiai Bodo városába - amely 2024-ben Európa Kulturális Fővárosa - utazik egy fesztiválra, ahol fiatal tehetségeket támogató mentorprogramban is részt vesz. Szeptemberben az LFKZ a Signum Saxophone Quartet kíséretében lép fel a németországi Mecklenburgban, majd pár héttel később Kronbergben is hallhatja a közönség.

Felidézik, a jubileumi év keretében két új kiadvány is napvilágot látott a zenekar műhelyéből: egy, két hanglemezből álló album vinyl formátumban, amely az együttes repertoárjának legjavából válogat, továbbá egy, a környezeti harmóniára nevelő zenés mesekönyv Mimó és Csipek - Egy viharos nap címmel. Ez utóbbin QR-kódok segítségével hallgathatók meg a mese olvasása közben a zenekar történetre rezonáló felvételei.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!