Hétvégén folytatódik a sétasorozat Hild József építészeti öröksége nyomán

Kultúra, 2022.11.25

Vasárnap folytatódik az ingyenes sétasorozat Hild József építészeti öröksége nyomán, ezúttal a Svábhegyen.

A három alkalomból álló program során a résztvevők felfedezik Hild József polgári és középületeit, képet kapva egyúttal e politikailag, gazdaságilag és művészetileg is fellendülő időszak történéseiről és hangulatáról - áll az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet MTI-hez eljuttatott közleményében.

A közlemény felidézi, hogy Hild Józsefet a hazai klasszicista építészet egyik legnagyobb alakjaként tartják számon, aki a reformkori Pest arculatának kialakításában meghatározó szerepet játszott, de közismertek svábhegyi épületei is.

Így a második alkalommal a Svábhegyen folytatódik a Hild-séta, amely a Városkút-forrás 18. századi forrásépületétől indul. Az érdeklődők megnézhetik kívülről a 19. század közepi Lívia-villát és a Béla király úton álló Fácános vendégházat is. A séta során többek közt kiderül, hol töltötte Erkel Ferenc utolsó nyarait és hol pihent Radnóti Miklós a Tündérlakként becézett házban feleségével - olvasható a közleményben.

Mint írják, Jókai Mór írásaiból szemezgetve a sétán résztvevők előtt kirajzolódik a reformkor vidéki képe és szó esik a szőlőművelésről, illetve a kertgazdálkodásról is.

A svábhegyi öt állomásos séta 2 kilométer hosszú és a Jókai-kertnél zárul majd. A részvétel regisztrációhoz kötött, további információk az MMA honlapján érhetők el.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!