Hetven magyar művészt támogat meghívásával az idei Fesztivál Akadémia Budapest

Kultúra, 2020.03.24

Több mint ötven magyar muzsikus, tizenegy magyar színész és húsz versenygyőztes zeneakadémista diák részvételével rendezik meg az idei Fesztivál Akadémia Budapest (FAB) programsorozatot Fellélegzés címmel.

A fesztiválra eredetileg több mint 30 rangos külföldi művészt hívtak meg tizenkét országból és 15 magyar művészt, de a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetben Kokas Katalin és Kelemen Barnabás hegedűművészek, a fesztivál művészeti vezetői az eredeti idei fesztivált 2021-re halasztották és idén a magyar művésztársadalom támogatását tűzték ki célul meghívásukkal.

A fesztivál a veszélyhelyzet feloldása után rugalmasan, 7-10 napon belül kezdődik, akár az eredeti, júliusi időpont előtt, akár a nyár végén vagy ősszel. Az elképzelések szerint 10 esti kamarazenei hangverseny és további matinékoncertek, előadások és kerekasztal-beszélgetések valósulhatnak meg. A tervezett központi helyszín a Zeneakadémia és a Hagyományok Háza lesz, valamint templomok és könyvtárak - közölték a fesztivál művészeti vezetői az MTI-vel. A koncertekre 1000 forintos kedvezményes jegyárakkal várják a közönséget.

A húsz évesnél fiatalabbak számára kiírt IV. Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűverseny megrendezéséről egyelőre nem mondanak le, sőt, lehetővé teszik a jelentkezést azoknak a fiatal hegedűs diákoknak is, akik a tavaszra tervezett egyéb külföldi versenyekre jelentkeztek volna, de azokat lemondták.

A közlés szerint a "FAB felkérése magában foglalja minden zeneművész fejenként 2 mesterkurzusát és koncertjét a jövő tanévben alap-, közép- és felsőfokú zenei intézményekben egész Magyarországon".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!