TV műsor

Hommage a Széchényi Ferenc - Összművészeti fesztivál a Nemzeti Múzeumban

Kultúra, 2021.06.12

Összművészeti fesztivállal tiszteleg alapítója, Széchényi Ferenc előtt a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM), ahol koncert, tárlatvezetések és egyéb programok várják az érdeklődőket június 18-19-én.

Széchényi Ferenc gróf 1802. november 25-én ajándékozta a magyar nemzetnek tudományos gyűjteményét, így ezt a napot a Magyar Nemzeti Múzeum alapításának dátumaként tartják számon. Az Hommage a Széchényi Ferenc összművészeti fesztivál célja, hogy megidézze a múzeum alapításának idejét és az alapító életét - közölte az MTI-vel a Nemzeti Múzeum.

A múzeum rotundájában június 17-től interaktív padlóvetítés mutatja be a nagyharsányi római kori villa apszismozaikjának rekonstrukcióját.

A Baranya megyei Nagyharsány mellett, a Szársomlyó-hegy lábánál a római császárkori elit egyik befolyásos, szenátori rangú családja vidéki luxusrezidenciát építtetett magának; a Seuso kutatási projekt keretében az MNM 2016 óta végzi a villa feltárását. Az ásatások során előkerült az épület fényűző lakomaterme, amelyet pompás, de azóta jelentős részben elpusztult mozaikpadló díszített.

A fennmaradt mozaiktöredékeket felhasználva az MNM munkatársai, a 4iG Nyrt. szakembereinek segítségével eredeti méretben digitálisan rekonstruálták a villa apszisának mozaikpadlóját.

Június 18-án Itáliai emlékek címmel múzeumkerti sétán vehetnek részt az érdeklődők Sóti Lajos történész, muzeológus vezetésével, aki többek között elmeséli majd, hogyan kerültek itáliai emlékek a múzeum kertjébe, ki volt Alessandro Monti, és miért lehet az ő alakjával kétszer is találkozni a Múzeumkertben vagy hogy milyen ókori és modern olasz emlékek rejtőznek a fák lombjai alatt.

Ha a függöny lehull, színésznők és titkaik címmel online tárlatvezetés és dokumentumdráma mutatja be a régi korok magyar színésznőinek életét. A tárlatvezetés során kiderül majd, hogy ki volt Molnár Ferenc legnagyobb szerelme, melyik híres magyar színésznő küldött haza a II. világháború után egy kalapot maga helyett, valamint a híres magyar filmszínésznők életének számos további rejtélye. A vezetéshez kapcsolódó, Közben című dokumentumdráma Gobbi Hilda színésznő alakját idézi meg.

Mitológia és művészet a Seuso-kincs tárgyain címmel június 19-én Bollók Ádám régész mutatja be tárlatvezetésén a Seuso-kincs ezüstedényeit és a késő római kor társadalmi viszonyait.

Ugyanezen a napon "A leghosszabb század nagyjai" - a 19. század története címmel Berta Erika történész, muzeológus a reformkortól az I. világháború kitöréséig követi végig Magyarország történelmét, megidézve Széchényi Ferenc alakját, a reformkort, a márciusi ifjakat, a kiegyezés időszakát, majd a dualizmus mindennapjait.

A fesztivál részeként nyílik meg június 19-én a ferencvárosi MNM Málenkij Robot Emlékhelyen A pokol bugyrai... "Málenkij robot" és Gulág - Kényszermunka a Szovjetunióban - Sorsokban elbeszélve című szabadtéri kiállítás, melyhez este a Nemzeti Múzeum dísztermében koncert is kapcsolódik. A Budapest Sound Collective estjének műsorán Haydn 80. szimfóniája és Mozart d-moll zongoraversenye, zongorán közreműködik Fejérvári Zoltán, vezényel Dubóczky Gergely.

Az Hommage a Széchényi Ferenc fesztivál programjairól és jegyárairól a https://mnm.hu/hu/muzeum/hirek/szechenyi-osszmuveszeti-fesztival linken találhatók részletes információk.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!