Hortobágyi Endre kiállításával nyit új helyszínen a Resident Art Galéria Budapesten

Kultúra, 2022.05.24

Az elmúlt 20 évben szinte teljesen elfeledett festő, a Zuglói Körből induló Hortobágyi Endre (1941-1998) Egy hiányzó láncszem című kiállításával nyit újra a Resident Art Galéria június 2-án Budapesten új helyszínen, a VIII. kerületi Horánszky utca 5. szám alatt.

Hortobágyi Endre művészetében két egymással vetélkedő festői látásmód találkozik. Egyrészt a II. világháborút követő francia hagyomány festői néven ismert csoport lírai vagy motívumrejtő absztrakciója, amely a Zuglói Kör örökségeként, a hatvanas évektől kezdődően Hortobágyi teljes életművén érezhető. A másik műtárgycsoport a kalligráfia, az automatizmus és a gesztusfestészet határvidékén helyezhető el - olvasható az MTI-hez elküldött tájékoztatóban.

A június 30-ig látható tárlat a korai hatvanas évek tektonikus, negatív és pozitív formák egymást alakító játékában születő, nagy méretű olaj kompozícióval indul. A tusfestményeken - a korai formák szerves folytatásaként - a gesztus lendülete és a kalligráfia kötött szabályai egyszerre jelennek meg.

A kiállítás két záróképe, két nagyméretű olajfestmény a festő két látásmódjának szintéziseként szerepel a válogatásban.

Mint írják, a Zuglói Kör tanulságait és saját, ösztönösen megtalált stílusát Hortobágyi 25 év elteltével, az 1990-es évek elején egy teljesen egyedi festői világban szintetizálta, legközelebbi rokonai Hans Hartung, Pierre Soulages és Nádler István nagy méretű gesztusfestményei.

A közlemény szerint a Resident Art Galéria kiállítása hiánypótlónak számít, a festőművésznek utoljára halála évében, 1998-ban volt önálló kiállítása. Így a válogatás az újrafelfedezés és a visszatérés lehetőségét kínálja egy minden szempontból egyedülálló, mégis elfeledett életmű számára. A kiállításon elérhető a Hortobágyi Endre festészetét bemutató kiadvány is.

A szervezők tájékoztatása szerint június végén új helyszínen, a Horánszky utca 5. szám alatt nyílik meg a Resident Art Galéria. A kortárs művészeti galéria célja továbbra is a magas színvonalú kortárs művészet közvetítése, valamint új gyűjtők és vásárlók bevonása a kortárs művészet világába. Ennek érdekében edukatív és érzékenyítő programokat is szerveznek - áll a közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!