Horváth Csaba rendezésében mutatják be a Közelebb című darabot a Thália Télikertben

Kultúra, 2021.09.29

Pénteken Horváth Csaba rendezésében mutatják be a Thália Télikertben a Közelebb című darabot, amelynek története egy szerelmi kvartett két nőre és két férfira hangszerelve.

Patrick Marber hétköznapi vágyainkról, kapcsolatainkról, a kapcsolataink elromlásáról szóló színdarabja az 1997-es premiert követően London és New York legnagyobb sikerévé vált - olvasható a Thália Színház MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint írják, a történetben Alice, egy fiatal, vagány sztriptíztáncosnő, Dan, egy valaha írói álmokat dédelgető nekrológíró, Larry, egy nyers modorú bőrgyógyász és Anna, egy titokzatos fotóművésznő élete gabalyodik össze végzetesen egy nagyváros sűrűjében.

A darabból 2004-ben film is készült Julia Roberts, Jude Law, Natalie Portman és Clive Owen főszereplésével. A kortárs drámát a Thália Színházban megrendező Horváth Csaba pár éve a teátrum újonnan megnyílt játszóhelyén szintén egy filmen világhírűvé vált mű színpadi változatát, a Trainspottingot vitte színre.

Horváth Csaba szerint a Közelebb négy ember története, akik elveszettnek érzik magukat egy nagyvárosi miliőben. Van bennük egy erős megfelelési kényszer, hogy megtalálják a társukat - ennek érdekében hajlandók más bőrébe bújni, önmagukat más tulajdonságokkal felruházni. És van bennük egy leginkább saját boldogságuk kielégítésére irányuló vágy. Kapcsolataik azért csúsznak félre, mert hiányzik belőlük az egymásra figyelés. Számukra a társ leginkább eszköz a saját boldogságukhoz - idézi a közlemény a rendezőt.

Az előadás díszlete egy szürke fal, kifordítható, kihajtható elemekkel, amely hosszában osztja ketté a teret. Mint a rendező elmondta, ezek a mozgatható elemek segítik a vertikális játékot - fel lehet például mászni rájuk, így is érzékeltetve a szereplők közti folyamatos alá- és fölérendeltségi viszonyt. "Nagyon ritka az olyan szituáció, amikor két ember olyan harmóniában van, ami őket egy szintre helyezné, és ennek szemléltetése ebben a díszletben abszolút jól működik" - fogalmazott Horváth Csaba.

A Thália Színház produkciójában Gubás Gabi, Tóth Eszter, Mózes András és Zayzon Zsolt szerepel. A darabot Upor László fordította, a dramaturg Perczel Enikő. A jelmezeket Benedek Mari, a díszletet Kiss Benedek Kristóf és Kalászi Zoltán tervezte.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!