Horvátországban vendégszerepel a Magyar Állami Népi Együttes

Kultúra, 2023.03.23

Horvátországban vendégszerepel a Magyar Állami Népi Együttes (MÁNE), a zágrábi Horvát Nemzeti Színház után pedig pénteken Fiumében is fellép az Ezerarcú Délvidék összeállítással - közölte az MTI-vel Mladenovics Szlanyinka Anna, a Zágrábi Liszt Intézet - Magyar Kulturális Központ igazgatója.

Emlékeztetett: a MÁNE öt évvel ezelőtt járt először Horvátországban, amikor a LADO horvát állami népi együttessel volt közös fellépése. A magyar intézet nagyon szerette volna, hogy önálló estet is adjanak, ami most sikerült, pénteken pedig olyan helyen lépnek fel, ahol még soha nem jártak, Fiumében, a Susak Horvát Kulturális Otthonban (Hrvatksi Kulturni Dom Susak).

Mladenovics Szlanyinka elmondta: a MÁNE-nak, a LADO-val volt egy közös találkozója, ahol a táncosok, a koreográfusok és az együttes vezetők is találkoztak, valamint a jövőbeli közös programokról is egyeztettek.

Az Ezerarcú Délvidék című program a Kárpát-medencei nemzetek közös kulturális örökséget próbálja bemutatni, a pénteki program pedig egy ifjúsági programot is tartalmaz. A MÁNE olyan horvát gyerekeknek és fiataloknak mutatkozik be Fiumében, akik még vélhetően soha nem találkoztak magyar néptánccal - hangsúlyozta.

"Valójában nemcsak két fellépésről van szó, hanem még nagyon sok-sok kapcsolatépítésről és a magyar kultúra minél szélesebb körben való megismertetéséről" - fogalmazott.

Demcsák Csaba, zágrábi magyar nagykövet az előadást megelőzően, a Horvát Nemzeti Színházban mondott köszöntőjében kiemelte: különleges ez az este, hiszen nem csak a magyar népzenét, néptáncot, magyar kultúrát hozta el a MÁNE az Ezerarcú Délvidék elnevezésű programmal, az összeállítás ugyanis nagyon sokat tartalmaz a horvát és más szomszédos népek hagyományaiból, koreográfiájából.

Úgy vélte: a közös kulturális együttműködésnek ez egy fontos eleme, és rámutatott, hogy a nap folyamán tárgyaltak a hároméves közös kulturális munkaterv megújításáról is Nina Obuljen Korzinek horvát kulturális miniszterrel. Reményét fejezte ki, hogy a munkatervet hamarosan a két ország minisztere is aláírja, ez pedig újabb izgalmas tánc-, színház és képzőművészeti, valamint egyéb programokra ad lehetőséget a két ország között.

A rendezvényen Csaba Gábor, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) kulturális diplomáciáért felelős helyettes államtitkára is részt vett, aki Ljubljanából érkezett Zágrábba.

Az MTI-nek elmondta: a szomszédos országok nagyon fontosak Magyarország számára. Huszonhat magyar intézet működik szerte a világban és nagyon fontos kulturális diplomáciai küldetést végez - hangsúlyozta.

Rámutatott: a körút célja az volt, hogy miután tavaly nyáron a kulturális intézetek átkerültek a KIM szakmai irányítása alá, megismerjék és segítsék tevékenységüket.

A helyettes államtitkár beszámolt arról, hogy több szakmai egyeztetést is folyatott Szlovéniában és Horvátországban. Ljubljanában és Zágrábban is járt a felsőoktatási, a kulturális és a külügyminisztériumban, ahol ezen országok kulturális diplomáciai koncepciójáról egyeztettek.

"Mindkét helyen, Ljubljanában és Zágrábban is találkoztam az intézetek több olyan partnerével, aki nagyon fontos szerepet játszik abban, hogy értékes programok jussanak el ezekbe az országokba. Arról beszélgettünk, hogy milyen ötleteik vannak, és ahhoz mi hogyan tudunk hozzájárulni" - mondta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!