Hosszú évtizedek után megújul a Citadella erőd és környezete

Kultúra, 2020.06.05

Hosszú évtizedek után megújul a Citadella erőd és környezete a kormány döntése értelmében - közölte a Várkapitányság sajtóosztálya pénteken az MTI-vel.

Kiemelt kormányzati beruházás keretében a magyarság szabadságküzdelmeire emlékező, hiánypótló múzeumot és Budapest egyik legszebb közparkját alakítják ki a Gellért-hegy tetején álló Citadella erőd és közvetlen környezetének rehabilitációja során - olvasható a Várkapitányság közleményében.

A Várkapitányság irányításával zajló fejlesztések 2022-ig tartó első üteme az erőd épületére és a környezet rendezésére koncentrál. A cél, hogy ez a hosszú évtizedekig méltatlanul mellőzött, gazdátlan és elhanyagolt történelmi erőd sokakat vonzó, élményeket nyújtó találkozási ponttá váljon.

Az állapotfelmérési, régészeti és tervezési munkák után elkezdődik a Citadella belső udvarának felújítása és a külső falak rekonstrukciója.

A terület megújításának második ütemében, 2023-ig valósul meg a magyarság szabadságküzdelmeit bemutató állandó kiállítás. A Szabadság-szobor közelében megnyíló új, 21. századi kulturális intézmény tervezése a kormánydöntéssel összhangban hamarosan megkezdődik, az előkészítő munkát történészekből és szakértőkből álló testület is segíti.

A fejlesztések révén létrejövő kiállítással, a korszerű közösségi terekkel, az új zöldfelületekkel és a kényelmet szolgáló infrastruktúra kialakításával lehetőség nyílik arra, hogy a látogatók hosszabb és tartalmasabb időt töltsenek ezen az egyedi helyszínen.

A Citadella megújításával több évtizedes adósságot törlesztünk, visszaadjuk az embereknek ezt a különleges területet - idézi a közlemény Fodor Gergelyt, a beruházásért felelős kormánybiztost, aki kiemelte: egy olyan korszerű közösségi teret hoznak létre, amely méltó a világörökségi helyszínhez, rendezett, szerethető és alkalmas arra, hogy a látogatók kulturált körülmények között tekinthessenek meg egy izgalmas kiállítást és élvezhessék a páratlan budapesti panorámát.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!