Huszonöt órás színházi maraton keretében mutatják be Romániában Boccaccio Dekameronját

Kultúra, 2021.06.21

Huszonöt órás színházi maraton keretében mutatják be Romániában a Krajovai Marin Sorescu Nemzeti Színházban Boccaccio Dekameron című művét. A Hektomeron elnevezésű projekt létrejöttében száz különböző ország száz rendezője vett részt - közölték a szervezők.

A projekt januárban kezdődött azzal a céllal, hogy az alkotók kitörjenek a koronavírus-járvány által felállított falak közül. Január óta a száz rendező mindegyike feldolgozott egy-egy novellát a Dekameronból, amelyeket a krajovai színház művészei adtak elő. A projekt egyedüli vendégszínésze a Bukarestben élő Marius Manole, az egyik legelismertebb román színész. A száz novellából készült száz részt online vetítették száz napon keresztül, most pedig hétfőn este román idő szerint 7 órától bemutatják egy maratoni színházi produkció keretében, amely a tervek szerint huszonöt órán át tart. A nézők, akik jelen lesznek a színház előadótermében, mintha egy televíziósstúdióba érkeznének, hiszen a színpadon és a teremben látható lesz a teljes felszerelés, amelynek segítségével létrejön a közvetítés - emelték ki a szervezők.

Az előadás követhető lesz két óriás kivetítőn is, amelyeket a krajovai színház elé helyeznek el, de az interneten is figyelemmel kísérhető a www.hektomeron.com honlapon.

A szervezők azért választották a június 21-ét a bemutató időpontjául, mert ez az év leghosszabb napja.

A projekt a szervezők szerint egy keresztmetszete a mai világnak, egy művészi kiáltvány és hitvallás, amely szerint a világ az emberek cselekedeteinek összessége. Az eddigi online közvetítéseknek köszönhetőn több mint 160 országban követték figyelemmel a Hektomeron részeit, amelyeket angol nyelvű felirattal láttak el. A projektbe Magyarországról az erdélyi származású Szabó K. István rendezőt hívták meg.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!