Idén is meghirdették a Stádium díjat

Kultúra, 2024.02.28

Az idén is meghirdette a Stádium díjat a Gróf Széchenyi Család Alapítvány és a Stádium Társadalmi és Kulturális Hírlap - jelentették be a szervezők szerdán, budapesti sajtótájékoztatójukon.

Széchenyi Tímea, az alapítvány elnöke elmondta, hogy a díj Széchenyi István szellemi, kulturális és társadalmi felelősségvállalását hivatott tovább vinni.

Az elismerés a Kárpát-medencében működő, magyar anyanyelvű általános iskolák és középiskolák diákságának szavazatai alapján adományozható azoknak, akik a közéletben, a tudomány vagy a művészet területén Széchenyi István szellemiségével összefüggésbe hozható, jelentős tevékenységet végeztek - ismertette.

Hozzátette, hogy a díj adományozására is a diákok tehetnek javaslatot, és minden iskola annyi jelöltet állíthat, amennyiért kampányolni tud.

A jelölteket bemutató írásokat, interjúkat, kisfilmeket, kortesbeszédeket az alapítvány megjelenteti a honlapján valamint a Stádium online magazinban.

"Ti vagytok a Széchenyi-örökség őrzői" - üzente a fiataloknak Széchenyi Tímea, és arra buzdította a diákokat, hogy minél nagyobb számban csatlakozzanak a kezdeményezéshez.

Az iskolák regisztrációjára és a jelöltállításre szeptember 15-ig van lehetőség, a szavazást szeptember 21-én, Széchenyi István születésének évfordulóján indítják el - mondta. Hozzátette, hogy a szavazás október 31-ig tart, a díjakat pedig november 15-én adják át a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében.

Fazekas István, a Stádium Társadalmi és Kulturális Hírlap főszerkesztője elmondta, a díjat 2018-ban alapították azzal a céllal, hogy a Kárpát-medencében élő magyar ifjúságban tudatosítsák az egy nemzethez való tartozás érzését.

Fontos, hogy a fiatalok a nemzeti és a keresztény értékrend mentén tudjanak gondolkodni, mert ezek az értékek tartották meg a magyarságot és Európát - emelte ki. Megjegyezte, a díjjal a diákokat arra ösztönzik, hogy vegyék figyelembe azokat a történelmi értékeket, amelyek a jelenben is megtartó erők lehetnek.

Közölte, hogy augusztus 26-28-án megrendezik a határon túli fiatalok számára a Stádium tábort, amelynek az Erdélyi Gyülekezet ad otthont a budapesti Reménység Szigetén.

Arra is kitért, hogy az idén szeretnék megújítani a fiataloknak szóló, online Stádium magazint.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!