Idős korunk méltó képei címmel nyílt fotókiállítás Budapesten

Kultúra, 2023.10.02

Idős korunk méltó képei címmel nyílt fotókiállítás hétfőn a MERKAZ - Héber és Izraeli Kulturális Központban Budapesten.

Idős korunk méltó képei címmel nyílt fotókiállítás Budapesten "Tizenöt csodálatos ember engedett be az otthonába, ahol betekinthettem a gondolataikba, hobbijukba, mindennapjaikba" - mondta el a képeket készítő Zsobrák Nóra fotós és szociális munkás a 15 holokauszt túlélő mindennapjait bemutató kiállítás megnyitóján.

Emlékeztetett: a fotóalanyok egyike, Tatár Imre újságíró életének 104. évében szeptemberben hunyt el, ezért ezt a kiállítást az ő emlékének is szeretnék ajánlani.

A képekből áradó derűre hívta fel a figyelmet Keleti Éva Kossuth- és Balázs Béla-díjas fotográfus, érdemes és kiváló művész. Azt mondta, nem a félelem, nem a kilátástalanság lengi át a fotókat, hanem a belülről fakadó derű. A fotókon látható emberek megtalálták saját örömüket, saját boldogságukat. Mindannyian csinálnak valamit a képeken, az egyik verset ír, a másik hímez. A képeken rajta van a túlélés lehetősége, hogy megérdemelték a második élet lehetőségét - tette hozzá.

Vajda Kinga, a Slachta Margit Nemzeti Szociálpolitikai Intézet és a Közösségfejlesztők Egyesületének kutatója, az MTA Szociológiai Tudományos Bizottság Szociális Munka Albizottságának tagja az időskori aktív életről, az aktív idősödésről beszélt. Kiemelte, hogy támogatni kell az idős, és a még aktív korú, de idősödő személyeket, megmutatni és feltárni számukra a mindenkiben ott rejlő potenciált és lehetőségeket. Le kell rázni a hazai társadalomra jellemző kétpólusú gondolkodást, amely a nyugdíj előtti és a nyugdíj utáni életre vonatkozik, le kell számolni a sablon idősek gondolatával, hiszen mindenki egyedi, és ez nem változik idős korban sem - emelte ki.

Vajda Kinga elmondta azt is, hogy európai viszonylatban 2050-re a 65 éves és idősebb lakosság aránya elérheti a 29,5 százalékot, Magyarországon ezt 27,8 százalékra becsülik. Pozitív fejlemény, hogy a várható élettartamok mellett az egészségben várható élettartam is emelkedik - tette hozzá.

A Magyarországi Zsidó Szociális Segély (MAZS) Alapítvány által Zsobrák Nóra fotós és szociális munkás által szervezett fotókiállítás október 22-ig látható. A fotókhoz rövid kísérőszövegek is készültek, amelyek az alkotók megéléseiből adnak ízelítőt.

A MAZS Alapítvány több mint harminc éve számos térítésmentes szolgáltatással segíti a zsidó származású magyar holokauszt túlélők mindennapjait. A szolgáltatások célja, hogy az általuk támogatottak minél tovább élhessenek otthonuk megszokott nyugalmában, biztonságban és méltóságban. A támogatások anyagi hátterét a New York-i székhelyű Claims Conference biztosítja.

A kiállítás a Claims Conference és a MAZSÖK támogatásával jött létre.

(FOTÓ)
(MTI)

Galériánk

Idős korunk méltó képei címmel nyílt fotókiállítás Budapesten Idős korunk méltó képei címmel nyílt fotókiállítás Budapesten Idős korunk méltó képei címmel nyílt fotókiállítás Budapesten Idős korunk méltó képei címmel nyílt fotókiállítás Budapesten
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!