Ifjúsági előadást mutat be az Operaház Puccini népszerű vígoperájából

Kultúra, 2022.12.06

Középiskolásoknak készül Puccini népszerű vígoperájának új előadása; a Gianni Schicchit Schicchi 2.0 címmel Toronykőy Attila rendezésében, kettős szereposztásban, Rezsnyák Róbert és Hábetler András címszereplésével mutatják be december 7. és 14. között az Eiffel Műhelyházban - írja az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében a Magyar Állami Operaház.

Az előadássorozat az MVM OperaKaland keretében valósul meg. A Magyar Állami Operaház különleges sorozatában 2016-ban Damiano Michieletto Bohémélet-rendezése szerepelt, mint Bohémélet 2.0, 2017-ben pedig Hábetler András vitte színre a Figaro házasságát Figaro 2.0 címmel.

A jelen előadássorozatban Toronykőy Attila Puccini vígoperáját a fiatalok számára is jól értelmezhető helyzetekben, kissé futurisztikus környezetben vitte színre. A templombelsőhöz hasonló, a reneszánsz szerkesztési elvek szerint kialakított, mégis modern belső tér Fügedi Balázs munkája, a színes mai jelmezeket Juhász Katalin, a világítást Pillinger Tamás, a videógrafikát pedig Czeglédi Zsombor tervezte - olvasható a közleményben.

A Schicchi 2.0-t az MVM OperaKaland részeként több mint 3700 középiskolás láthatja majd összesen nyolc alkalommal, a nyilvános premier december 10-én, 11 órakor lesz. A főbb szerepeket kettős szereposztásban Rezsnyák Róbert és Hábetler András, Molnár Ágnes és Szemere Zita, Balczó Péter és Bartos Barna alakítják, az OPERA Zenekart Szennai Kálmán és Rácz Márton vezénylik - emeli ki a Magyar Állami Operaház közleménye.

A Gianni Schicchit Giacomo Puccini 1917-18-ban komponálta Giovacchino Forzano olasz drámaíró-rendező librettójára, amely Dante Isteni színjátékának egy részletén alapul, és 1918 decemberében a New York-i Metropolitanben mutatták be először. Magyarországon először négy évvel az ősbemutató után, 1922 decemberében hangzott el a Magyar Királyi Operaházban, azóta több mint 300 alkalommal volt látható különböző párosításokban a budapesti dalszínházban, legutóbb 2015-ben Anger Ferenc vitte színre.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!