Ingyenes tematikus sétákat tart a Nemzeti Gyászparkban a NÖRI

Kultúra, 2023.06.14

Akiket feledésre ítéltek címmel ingyenes tematikus sétára hívja az érdeklődőket a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) Nagy Imre és mártírtársai újratemetésének emléknapján, június 16-án a Rákoskeresztúri Új köztemetőben található Nemzeti Gyászparkba.

A sétán a Rákoskeresztúri Új köztemető 298-as, 300-as és 301-es parcelláinak történeti hátterét ismerhetik meg az érdeklődők, és néhány ott nyugvó mártír személyes sorsán keresztül az 1945 és 1959 közötti időszak Magyarországát.

Az Új Köztemető félreeső sarka a közeli Kisfogházzal, az egykori kivégzések legfőbb helyszínével együtt lett nemzeti emlékhely, a magyar történelmi emlékezetre máig ható események, a második világháború, a kommunista diktatúra, 1956 és 1989 mementója.

Mint írják, a három parcella nemcsak a nemzeti dicsőség és gyász színhelye, hanem a szégyené is. A kivégzett, meggyilkolt, rabságban elpusztult hősök és ártatlan áldozatok mellett háborús bűnösök és köztörvényes bűnözők is nyugszanak a sok esetben még ma is névtelen sírokban. A méltó emlékezést, a kegyeletadást 1989-ig szinte lehetetlenné tette, hogy a titokban eltemetett halottak jelöletlen sírjaira nem emeltek hantot, azok besüppedtek, évtizedekig méltatlanul "homorultak".

A leghíresebb, 301-es parcellában a legnagyobb számban az 1956-ot követő megtorlás áldozatai nyugszanak, köztük a szabadságharc olyan ismert alakjai, mint a Corvin közi és a Tűzoltó utcai fegyveres felkelők legendás parancsnokai, Iván Kovács László és Angyal István, valamint Tóth Ilona, Brusznyai Árpád és Mansfeld Péter. Ide temették Nagy Imre miniszterelnököt, valamint a honvédelmi minisztert, Maléter Pált is. Nagy Imre, Gimes Miklós és Maléter holttestét először a Kisfogház udvarán, kivégzésük helyén hantolták el 1958-ban, majd 1961-ben titokban, álneveket használva (Nagy Imre helyett Borbíró Piroska) földelték el a 301-es parcella 23. sorába, ahol közel három évtizeden keresztül méltatlan körülmények között, kátránypapírba drótozva nyugodtak.

A sírhelyek hosszadalmas azonosítását és az exhumálásokat követő 1989. június 16-i ünnepélyes újratemetés a rendszerváltozás szimbolikus jelentőségű pillanata volt - emlékeztet a NÖRI közleménye.

A séta ingyenes de regisztrációhoz kötött, regisztrálni a Fiumei úti sírkert honlapján, a Sírkerti séták menüpontban lehet. A látogatókat a Rákoskeresztúri Új köztemető (1108 Budapest, Kozma u. 8-10.) területén lévő buszmegállóból a NÖRI kisbusza szállítja a helyszínre.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!