Ismét látható A rosszul őrzött lány című balettkomédia az Erkel Színházban

Kultúra, 2019.10.20

Ismét látható A rosszul őrzött lány című balettkomédia október 26-tól az Erkel Színházban; a családi szórakozást nyújtó darab több mint hét év után tér vissza a Magyar Nemzeti Balett repertoárjára.

A 18. századi falusi idillt Frederick Ashton világhírű koreográfiája alapján megidéző produkció október 26. és november 3. között hármas szereposztásban, kilenc alkalommal látható az Erkel Színházban - olvasható a Magyar Állami Operaház MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében.

Mint írják, A rosszul őrzött lány az egyik legrégebbi, ma is repertoáron lévő balett. Az eredeti művet a francia forradalom előestéjén, 1789-ben mutatta be a Bordeaux-i Nagyszínház Jean Dauberval koreográfiájára, korabeli francia tánczenékre.

Colas és Lise aratáskor játszódó szerelmi története, amit Lise édesanyja, a mindig résen álló Simone anyó igyekszik megakadályozni, hogy lányát a jómódú Thomas gazda együgyű fiához, Alainhez adhassa hozzá, immár évszázadok óta kicsiket és nagyokat egyaránt meghat és megnevettet - áll a darab ismertetőjében.

A vidám történetet elmesélő koreográfiában fontos szerep jut a színészi játékot kifejező pantomimnek, miközben ugyancsak játékos módon elevenednek meg a ház körüli és a mezőn végzett munkák, és a táncosok által életre keltett tanyasi állatok között pedig egy igazi ló is színpadra lép.

A darab híres részletei közé tartozik a látványos szalagos csoporttánc, a lovacskás pas de deux, a hagyományosan szoknyaszerepben megformált Simone anyó groteszk fapapucsos tánca vagy a bamba Alain virtuóz produkciói.

A rosszul őrzött lányt a 19. század folyamán Dauberval tanítványai Európa-szerte betanították, így jutott el a darab először 1838-ban a Pesti Magyar Színházba is.

A most látható, Frederick Ashton által a londoni Royal Balett számára 1960-ban készített koreográfia 1971-ben, Seregi László betanításában szerepelt először a Magyar Állami Operaház műsorán. A művet 2010-ben mutatta be a Magyar Nemzeti Balett az eredeti, Ashton-féle jelmezekkel és díszletekkel.

Ez alkalommal Jean-Christophe Leasage betanító és színpadra állító balettmester mellett Aradi Mária, Dózsa Imre, Pongor Ildikó, Radina Dace és Rujsz Edit útmutatásai mentén sajátították el a koreográfiát az együttes művészei.

A hármas szereposztásban Lise-t Melnik Tatiana, Balaban Cristina és Felméry Lili, Colas-t Balázsi Gergő Ármin, Leblanc Gergely és Timofeev Dmitry, míg Alain szerepét Rónai András, Taravillo Mahillo Carlos és Lagunov Ievgen táncolja.

Simone anyót Majoros Balázs, Kovtun Maksym és Szegő András, Thomas gazdát Radziush Mikalai, Kekalo Iurii és Bajári Levente formálja meg. Az Opera Zenekart az előadásokon Yannis Pouspourikas és Tóth Sámuel vezényli.

A rosszul őrzött lány október 26-án és 27-én két-két alkalommal, majd október 30-án, 31-én, november 1-én, továbbá november 3-án két alkalommal látható az idei évadban az Erkel Színházban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!