Iva Janzurová Kristián-díjat kap az idei Febiofest filmfesztiválon

Kultúra, 2020.02.05

Iva Janzurová neves cseh színésznő Kristián-díjat kap az idei, immár 27. Febiofest prágai filmfesztiválon életművéért, a cseh filmművészethez való rendkívüli hozzájárulásáért - közölte Fero Fenic, a filmszemle elnöke szerdai prágai sajtótájékoztatóján.

A prágai filmszemlét, amelyen a múltban több magyar siker is született, március 19. és 27. között tartják. Tavaly a vetítésekre több mint 70 ezer ember váltott jegyet.

Iva Janzurová a magyar nézők körében elsősorban mint Marta Penkavová, a Kórház a város szélén című, rendkívül népszerű, nyolcvanas évekbeli csehszlovák tévéfilmsorozat Galambocskának becézett főnővére vált ismertté és kedveltté.

A prágai színésznőt, akinek nevéhez több tucatnyi sikeres és közkedvelt film, valamint színházi szerep fűződik, a cseh filmművészethez való rendkívüli hozzájárulásáért 2015-ben életműdíjjal ismerte el a Karlovy Vary-i nemzetközi filmfesztivál is.

Művészetéért Iva Janzurová 2006-ban magas állami kitüntetést is kapott Václav Klaus akkori cseh köztársasági elnöktől.

Iva Janzurová az újabb elismerést a Febiofest zárónapján veszi át, a fesztiválon ebből az alkalomból Janzurová több filmjét is levetítik.

A fesztivál nézői az idén több mint 100 filmet láthatnak, amelyeket 14 szekcióban fognak vetíteni a prágai CineStar Andel mozikomplexumban, valamint a Ponrepo és az Edison Filmhub mozikban. Új szekciót szentelnek a vígjátékoknak, amelynek keretében idén Charlie Chaplin előtt tisztelegnek.

A versenyszekció zsűrijének Enyedi Ildikó magyar filmrendező is tagja lesz.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!