Izraeli, luxemburgi, román, koreai, olasz és lengyel győztesei vannak a George Enescu zenei versenynek

Kultúra, 2022.09.19

    Bukarest, 2022. szeptember 19., hétfő (MTI) -  Izraeli, luxemburgi, román, koreai, olasz és lengyel győztesei vannak a George Enescu nemzetközi klasszikus zenei versenynek, amely Bukarestben zajlott.

A 120 ezer euró összdíjazású megmérettetést hagyományosan négy szekcióban - zongora, hegedű, cselló, zeneszerzés - szervezték meg. A zongoradöntőt az Ukrajnában született, Izraelt képviselő Alexandra Segal nyerte - közölték hétfőn a szervezők. Második lett a román George Todica, harmadik helyen végzett a kínai Csun Lam U.

A zeneszerzés szekció győzteseit is kihirdették, így a szimfonikus zene kategóriában a koreai Shin Kim nyert, a kamarazene kategóriában pedig az olasz Leonardo Marino kompozícióját ítélte a legjobbnak a zsűri. A legeredetibb alkotásnak járó díjat a lengyel Bartosz Jawor vihette haza.

Korábban tartották a verseny cselló szekcióját, amelyet a luxemburgi Benjamin Kruithof nyert a moldovai-román állampolgárságú Constantin Borodin és a német Constantin Siepermann előtt.

A hegedű szekcióban a román Maria Marica diadalmaskodott, aki a szintén román Stefan Aprodu és a harmadik helyezett francia Gregoire Torossiannál bizonyult jobbnak.

Az idei versenyre több mint százan jelentkeztek, közülük 34-en jutottak be az elődöntőbe és léptek fel a bukeresti Atheneum koncertteremben. A George Enescu versenyt 2014 óta szervezik önálló eseményként, hiszen akkor választották el a George Enescu Fesztiváltól, így egyik évben a versenyt, míg a másikban a fesztivált szervezik meg a román fővárosban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!