Japánban mutatkozik be a kortárs magyar kerámiaművészet

Kultúra, 2023.03.28

Szólamok kerámiában: Kortárs magyar kerámiaművészet (1965-2022) címmel nyílik kiállítás április 22-én Japánban, Tadzsimi város modern kerámiaművészeti múzeumában.

Japánban mutatkozik be a kortárs magyar kerámiaművészet A japán kerámiaművészet központjának tartott Gifu tartományban nyíló tárlat először mutatja be külföldön a magyar kerámiaművészet kortárs alkotóit, csoportjait és irányait, fókuszba helyezve a rendszerváltást megelőző és követő évtizedeket - tájékoztatta az MTI-t a kiállítást szervező Iparművészeti Múzeum (IMM).

Közleményük szerint a művek öt történeti és három tematikus egységbe sorolva jelennek meg. Az első történeti szekció az 1985-ben létrehozott Herend Stúdiót és annak három alkotóját mutatja be, a következő pedig már a rendszerváltás után alakuló, keramikusokból álló TERRA és DeForma Csoportokat ismerteti meg, két egységben.

A történeti sort a millennium környékén diplomázók, majd a legújabb generációkat képviselő művészek zárják. A három tematikus egységben apró műalkotások, Japán előtt tisztelgő kerámiák és a Magyar Művészeti Akadémia keramikus tagjainak munkái egyaránt láthatók lesznek.

Mint a közleményben kiemelik, az IMM kiállításának legfőbb célja, hogy minél teljesebb képet adjon a kortárs magyar kerámiaművészetről.

A kiállításon 54 keramikusművész és 3 ötvösművész több mint 250 alkotása szerepel. A legkorábbi tárgy - amelyet Németh János formált - 1965-ben, míg a legfrissebb - amelyet Antal Kitti jegyez - 2022-ben készült.

Az április 22. és július 2. között látogatható tárlathoz háromnyelvű katalógus jelenik meg, amelynek szerzője Novák Piroska főmuzeológus.

A kortárs japán kerámiaművészetre kíváncsi magyar közönség néhány éven belül cserekiállítás keretében ismerkedhet a szigetország kerámiakultúrájával, a két múzeum között létrejött együttműködés keretében - áll az IMM közleményében.

(FOTÓ)
(MTI)

Galériánk

Japánban mutatkozik be a kortárs magyar kerámiaművészet Japánban mutatkozik be a kortárs magyar kerámiaművészet Japánban mutatkozik be a kortárs magyar kerámiaművészet Japánban mutatkozik be a kortárs magyar kerámiaművészet
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!