Jelentős adománnyal bővült az egri vármúzeum néprajzi gyűjteménye

Kultúra, 2022.03.08

Jelentős számú népviselettel, valamint textil- és kerámiaadománnyal bővült az egri Dobó István Vármúzeum néprajzi gyűjteménye - közölte kedden az intézmény sajtóreferense az MTI-vel.

Petneházi-Halász Noémi tájékoztatása szerint a Szegedy-Maszák Györgyné Holló Valéria műgyűjtő, műkereskedő gyűjteményéből származó, 158 darabos kollekciót Szemerkényi Ágnes és családja ajánlotta fel a múzeum számára. Az ajándék része 87 népviseleti darab és textil, valamint 71 kerámia. A korábban kapott tárgyakkal együtt így az egri gyűjteménynek immár 2026 darabja származik Holló Valéria gyűjteményéből - tette hozzá.

Mint kiemelte, az új darabok között vannak kiváló állapotú kalotaszegi vállfűs ingek, kötények, székely harisnyák (férfinadrág), számos hímzett lakástextil, varrott csipkék, hímzésdarabok, amelyek dekoratív népművészeti motívumokat őriznek az utókor számára. Jelentősek a matyó népviseletek: a szintén jó állapotban megőrzött női blúzok, lityák, vattás rékli, kötény, nyakravaló, illetve a három darab zsinórozott kisfiú mellény is. A sárközi Váraljáról származó száda alapanyagú keresztszemes hímzésű női blúz hiánypótló a múzeum néprajzi gyűjteményében - hangsúlyozta.

Kiemelkedő darab még az a két cifraszűr, amely az államosítás során a Néprajzi Múzeumba került, majd tavaly azt az örökösök visszakapták. Az egyik borsodiként megjelölt darab a mezőkövesdi szűrök stílusában készült, a másik - stílusjegyei alapján debreceni szűr -, magyar címeres motívummal díszített - sorolta Petneházi-Halász Noémi, hozzátéve, hogy az ajándékozásnak köszönhetően mostantól 3 darab kisbunda és egy bőrmelles is gazdagítja a vármúzeum néprajzi gyűjteményét.

A sajtóreferens kitért arra is, hogy a felajánlásnak köszönhetően érkezett kerámiák hűen tükrözik, hogy Holló Valéria különös szeretettel gyűjtött szűkebb hazája, a Palócföld területéről. Így kerámiaedényei főként az északi magyar peremvidékről és az alföldi fazekas központokból származnak.

Petneházi-Halász Noémi arról is beszámolt, hogy az egri várban négynapos rendezvénysorozattal ünneplik az 1848-49-es forradalom és szabadságharc közelgő évfordulóját. A március 12-15. között zajló programok között sok egyéb mellett szerepelnek majd a Siklósi Várszínház bemutatói, a Vivat Bacchus Énekegyüttes fellépése, vásári komédia és udvari bűvészprodukció, kézműves foglalkozás és játszóház, továbbá ismét megnyitja kapuit a Ziffer Sándor Galéria a nagyközönség előtt. A tavaly átadott, Kossuth Lajos utcai egykori zsinagógában az Egri Képtár legszebb darabjaiból összeállított tárlatot tekinthetik meg az érdeklődők - jegyezte meg.

A vár vitézei megismertetik a látogatókkal az erődítmény fegyvereit, viseleteit és korabeli mindennapjait, majd az Északi Szabad Hajdúk Hagyományőrző Egyesület tagjaival kiegészülve izgalmas tüzérségi bemutatóktól, kisebb-nagyobb csetepatéktól lesz hangos a várudvar, ahol egy kovácsműhely is helyet kap - sorolta a sajtóreferens.

A forradalom és szabadságharcra emléke előtt március 14-én este díszsortűzzel, míg másnap ünnepélyes zászlófelvonással is adóznak a várban, melynek programjai március 15-én ingyenesen látogathatók - hívta fel a figyelmet.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!