Jókai Anna tiszteletére avattak emléktáblát Budapesten

Kultúra, 2022.06.07

Jókai Anna halálának ötödik évfordulója alkalmából kedden emléktáblát avattak a Fiumei úti sírkertben, ahol mostantól a főbejáratnál található tér is a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth-díjas és József Attila-díjas magyar író- és költőnő, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság első elnöke nevét viseli - közölte a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) az MTI-vel.

A közlemény szerint Móczár Gábor, a NÖRI főigazgatója az avatóünnepségen hangsúlyozta, hogy Jókai Anna példaértékűt alkotott a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság (NEKB) - a kezdetekben: Nemzeti Kegyeleti Bizottság - első elnökeként. Elindította a Nemzeti Sírkert védettséggel járó feladatait, kidolgozta az ehhez kapcsolódó szabályozásokat és eljárásokat. Közreműködött a nemzeti gyászról szóló kormányrendelet kidolgozásában.

Elnöklete alatt létesült Bethlen István és József Attila síremléke, és ez időszak alatt újult meg Deák Ferenc mauzóleuma is a Fiumei úti sírkertben - tette hozzá Móczár Gábor.

"Jókai Anna mindig azért küzdött következetesen, hogy mindaz, ami a múltunkban fontos vagy lényeges volt, az valamilyen módon meg legyen örökítve. Jókai Anna számára fontos volt a hazaszeretet, a magyarság, a hit, az erkölcs" - idézi a NÖRI közleménye a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság (NEKB) elnökhelyettesét.

Mint Szakály Sándor kiemelte, Jókai Anna a bizottság elnökeként azért dolgozott, hogy mindenki, aki ehhez a nemzethez tartozott és maradandót alkotott, megmaradjon az emlékezetünkben.

Jókai Anna 2017. június 5-én, életének 85. évében hunyt el. Az NEKB elnöki tisztségét 2000 és 2006 között töltötte be.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!