TV műsor

Jubileumi koncertet adnak a Snétberger Zenei Tehetség Központ diákjai és tanárai a Zeneakadémián

Kultúra, 2021.07.26

A Snétberger Zenei Tehetség Központ fennállásának 10. évfordulóját jubileumi koncerttel ünneplik jelenlegi és korábbi diákjai, tanárai kedden a budapesti Zeneakadémián.

Az est programját klasszikus, barokk és romantikus zeneművek mellett kortárs szerzők darabjai, dzsessz és improvizáció alkotják Snétberger Ferenc válogatásában.

A Snétberger Alapítvány és a Nemzeti Tehetség Központ együttműködésében megvalósuló Snétberger Programról Paul Ágnes, a program szóvivője az M1 aktuális csatorna hétfői adásában elmondta, hogy 12 éves kortól jelentkezhetnek a diákok és 22 éves korukig vehetnek részt az oktatásban.

A program új alapokra helyezi a diákok életét, minden egyes fiatal tanulását mentor segíti, mesterkurzusokon és ráépülő kurzusokon mélyíthetik el zenei tudásukat - tette hozzá, kiemelve: tapasztalataik szerint a programban résztvevők 90 százaléka folytatja tanulmányait a közép- és felsőoktatásban.

A 2011-ben alakult iskola fiatal, elsősorban roma származású zenei tehetségek felkarolásával foglalkozik, eddig 300 fiatal végzett itt - hangzott el a műsorban. Mint Paul Ágnes elmondta, a központ munkatársai kutatják fel a fiatal tehetségeket, akik klasszikus és dzsesszzenei képzésben részesülhetnek.

A Nemzeti Tehetség Központ zászlóshajójának számító Snétberger Programban - amelyet Snétberger Ferenc Liszt- és Kossuth-díjas gitárművész berlini tanári tapasztalataira építve álmodott meg és dolgozott ki - a kezdetek óta minden esztendőben mintegy 60 hátrányos helyzetű fiatal tökéletesítheti zenei tudását ingyenesen. Az iskola növendékei 10 éve léptek először színpadra, közülük többen ma már a legfiatalabbakat tanítják. A programban elismert művészek és mentorok dolgoznak azon, hogy a diákok a tárgyi tudás mellé reális pályaképet, önismeretet és elérhető célokat kapjanak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!