Jubileumi Toldi-előadást tartanak a Pesti Színházban

Kultúra, 2024.04.04

Tíz éve játssza Csőre Gábor Arany János Toldiját a Pesti Színházban, a jubileumi előadást csütörtök este tartják.

A Vígszínház közleményében kiemelik, hogy a Toldi jubileumi előadását pontosan a 2014. április 4-i bemutató után tíz évvel láthatja a közönség Paczolay Béla rendezésében, élőzenével és izgalmas vizuális illusztrációval kísérve.

A Toldi-előadás egy kerettörténettel indul. Az elbeszélő költeményt egy fiatalember, egy állástalan színész adja elő, ezzel próbálja megkeresni a kenyerét az utcán. A mesélés alaphelyzete aztán fokozatosan eltűnik, és a színész egyszemélyes előadásában megelevenednek a Toldi szereplői: Toldi Miklós, Toldi György, a rókalelkű bátyja, Miklós édesanyja, Bence, a hű szolga, a király, a cseh vitéz és az elbeszélő, aki gyönyörű leírásokkal színezi a történetet.

A közleményben idézik Csőre Gábort, aki a bemutató évében alakításáért elnyerte az Ajtay Andor-díjat és a Hegedűs Gyula-emlékgyűrűt. Mint mondta, álmában sem gondolta volna, hogy tíz év benne lesz ebben az előadásban, és hangsúlyozta, hogy a siker csapatmunka eredménye.

A színész szerint sokakban több sztereotípia él a Toldival kapcsolatban, amelyet az iskolában tanultak. "Aztán ha felnőttként újra elővesszük, meglepődünk, hogy mennyi szín, izgalmas mozzanat, humor van benne" - magyarázta a színész, kiemelve, hogy a költemény olyan, mint a "szent könyvek, bölcselkedni lehet belőle".

A darab zenéjét Barabás Béla szerezte. Az előadás másik főszereplője Csáki László Balázs Béla-díjas, nemzetközi hírű animációs rendező mozgó illusztrációja, amely kreatív értelmezésekkel, szabad asszociációkkal egészíti ki az előadást - áll a közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!