Július második felében rendezik meg Budapesten a MUCE 2022 Kórusfesztivált

Kultúra, 2022.07.07

Július 21. és 23. között rendezik meg Budapesten a MUCE 2022 Kórusfesztivált, amelyen hét országból hét kórus vesz részt, és egy ősbemutató is elhangzik.

A rendezvényen mutatják be Magyaróvári Viktor (Kayamar) Bábel újjászületése című, 13 tételes, szólistára és hét kórusra komponált oratóriumát a zeneszerző közreműködésével és vezényletével - olvasható a kórusfesztivál főszervezője, a budapesti Örökifjú Zenebarátok Alapítvány MTI-hez eljuttatott csütörtöki közleményében.

A fesztivál résztvevő énekkarai között van a Cappella Ecumenica (Wroclaw, Lengyelország), az Encuentros Vocal Ensemble (Argentina), az Ensemble 20.21. (Chambéry, Franciaország), a neuer chor berlin (Berlin, Németország), az Örökifjú Zenebarátok Kórusa (Budapest, Magyarország), a Mixed Choir Seljo (Sarajevo, Bosznia-Hercegovina) és a Visszhang Kórus (Kolozsvár, Románia).

A MUCE 2022 Kórustalálkozó előzménye a VOCE (Voices from Citizens of Europe /Európai Polgárok Hangjai) 2014-2018 Fesztivál volt, amelyet öt éven keresztül, évente más-más országban rendeztek meg, hogy közösen, zenével emlékezzenek az I. világháború áldozataira.

A Budapestre érkező kórusok többsége a VOCE 2014-2018 Fesztiválon találkozott már, de van újonnan csatlakozó kórus is. Az oratórium tételeinek egy része angol nyelven, több tétel pedig a kórusok saját nyelvén, illetve a szerző által kitalált kamirami nyelven hangzik el. A tételeket már próbálják az énekkarok. A Budapestre érkezésig a kórusok karnagyai online konzultálnak a zeneszerzővel, és hangfelvételt küldenek neki. A koncert előtt, a fesztivál keretében, a kórusok több közös próbán hangolják össze a teljes művet a zeneszerző vezetésével.

A MUCE Fesztiválon július 23-án, 17 órakor kezdődő ősbemutató helyszíne a Magyar Zene Háza. A premier előtti napon, július 22-én, 18 órától a kórusok saját műsorukat mutatják be rövid fellépések keretében, amelyek helyszíne a Gül Baba Kulturális Centrum és Kiállítóhely.

Mindkét koncert ingyenes - áll a közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!