Kacsóh Pongrác János vitéze a Pastorale-sorozatban

Kultúra, 2023.06.06

Kacsóh Pongrác János vitéz című daljátéka várja a közönséget a Pastorale családi hangversenysorozat következő előadásain szombaton és vasárnap a Pesti Vigadó Dísztermében, június 13-án pedig a Szarvasi Vízi Színházban.

A Szent István Filharmonikusok és a Magyar Művészeti Akadémia közös rendezésében megvalósuló hangversenysorozat júniusi előadásai a 200 éve született Petőfi Sándor, valamint a 150 éve született és 100 évvel ezelőtt elhunyt zeneszerző, Kacsóh Pongrác emléke előtt tiszteleg - tájékoztatták a szervezők az MTI-t szerdán.

A János vitézből készült háromfelvonásos daljátékot Gémes Katalin rendezésében két részben láthatják a nézők, a jeleneteket mesélő köti össze. A produkció szereplői Erdős Róbert, Lőkösházi Mária, Csonka Zsuzsanna, Szolnoki Tibor, Gál Gabriella, Fülep Máté, Csák Ádám és a mesélő Solymosi Tari Emőke. Közreműködnek a Szent István Szakgimnázium Ének Tanszakának Kórusa, a Honvéd Férfikar művészei és a Szent István Filharmonikusok, vezényel Horváth Gábor.

Petőfi Sándor János vitéz című elbeszélő költeménye alapján Bakonyi Károly írta a színdarabot, zenéjét Kacsóh Pongrác komponálta. Először 1904 őszén mutatták be a Király Színházban, ahol elsöprő sikert aratott. A legendás előadásban Kukorica Jancsi, illetve János vitéz szerepét a kor ünnepelte színésznője, Fedák Sári alakította, aki ezzel élete egyik legnagyobb sikerét érte el. A korabeli darabban Iluskát Medgyaszay Vilma, a francia királykisasszonyt Szamosi Elza játszotta.

Kacsóh Pongrác (1873-1923) a zene világában szokatlan életutat járt be: pályáját matematika-fizika szakos tanárként kezdte és csak később mélyült el érdeklődése a zene iránt. 1904-től daljátékokat és színpadi kísérőzenéket írt, de jelentős volt zenei szakírói tevékenysége - olvasható a közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!