Kaotikus érzékek címmel nyílik kiállítás a Műegyetemen

Kultúra, 2022.12.05

Kaotikus érzékek címmel, csütörtökön nyílik meg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) művészeti rezidenciaprogramjának első kiállítása, amelyen Boruzs Ádám képzőművész installációját mutatják be - közölte a BME az MTI-vel.

A BME a műszaki és természettudományos ismereteket nyújtó magyarországi egyetemek közül elsőként indított művészeti rezidenciaprogramot. A PADME Alapítvány támogatásával, valamint a Pro Progressio Alapítvány közreműködésével megvalósuló programban évente két művész vendégeskedik az egyetem valamelyik tanszékén, laborjában, kutatási programjában, és saját eszközeivel reflektál az ott folyó aktuális kutatási folyamatokra - emlékeztettek a közleményben.

Az első rezidenciaprogram 2022. év elején indult, és egyik első nyertese Boruzs Ádám volt.

A közlemény szerint Boruzs Ádám munkájának különlegessége az, hogy egyszerre két meghirdetett témát is ötvözött az elképzeléseiben. Így az elmúlt egy évben az "Áramlások szépsége: a flow élmény" témában a Hidrodinamikai Rendszerek Tanszék kutatóival dolgozott együtt, míg a "Műszaki színtan" megismerésében a Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatikai Tanszék munkatársai voltak a segítségére.

A kiállítás 18 órakor nyílik meg az egyetem Q épületének aulájában. Az esemény előtt Kreativitás és praxis: Miben áll a művészeti és a tudományos munka alkotó jellege, és hogyan segíti vagy gátolja ezt az intézményrendszer? címmel kerekasztal-beszélgetésen vehetnek részt az érdeklődők.

A beszélgetés résztvevői többek közt Kicsiny Balázs képzőművész, Héjj Andreas evolúciós pszichológus, Kocsi Olga képzőművész és Bárány Tibor irodalmár, filozófus lesznek, a moderátori feladatokat pedig Gács Anna irodalomkritikus, kultúrakutató, a Művészeti Rezidenciaprogram ötletgazdája látja majd el. Az eseményen köszöntőt mond Czigány Tibor, a BME rektora, a kiállítást Demeter Nóra, Ybl Miklós-díjas építész nyitja meg.

A megnyitó után Boruzs Ádám tárlatvezetést tart, amely során elmeséli tapasztalatait és műalkotásának történetét az ihlettől a megvalósulásig.

A program másik nyertese, Kocsi Olga multimédia-művész alkotásaiból a tervek szerint 2023 márciusában nyílik majd kiállítás a BME-n.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!