Kaposfest tizedszer, különleges kínálattal

Kultúra, 2019.06.07

Idén is különleges programok lesznek a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest). A tizedik, jubileumi rendezvényen augusztus 13. és 19. között mások mellett Alekszej Vologyin, Julien Quentin (zongora), Lars Anders Tomter (brácsa), Juan Pablo Joffre (bandoneon), Mirjam Schröder (hárfa) és a Liszt Ferenc Kamarazenekar is fellép.

Mint a fesztivál két művészeti vezetője, Várdai István cselló- és Baráti Kristóf hegedűművész a Kaposfest pénteki budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, folyamatos megújulásra törekednek, soha nem volt olyan nagy a hangszerkínálat, mint az idén lesz. Sokszínű, kreatív a műsor, amely a népszerű műveket sem nélkülözi.

A Kaposfest nyitókoncertjén, augusztus 13-án Ravel, Sosztakovics, Respighi és Dohnányi Ernő egy-egy műve csendül fel különféle felállásokban, mások mellett Mirjam Schröder (hárfa), Razvan Popovici (brácsa), Baráti Kristóf (hegedű), Camille Thomas (cselló), Alekszej Vologyin (zongora), Várdai István (cselló), Stephan Koncz (cselló), Frankl Péter (zongora) és Lars Anders Tomter közreműködésével.

Várdai István kiemelte, hogy Alekszej Vologyin szólóban és feleségével, a szintén zongoraművész Edith Penával duóban is fellép, az argentin származású Juan Pablo Jofre a tangó világából merít különleges hangszerén, a bandoneónon, amely a harmonikafélék családjába tartozik. A dél-amerikai zenész augusztus 14-én a Liszt Ferenc Kamarazenekar kíséretével ad koncertet, 17-én pedig szólóban is színpadra lép. Az egy hét során többek között Debussy, Beethoven, Vivaldi, Mozart, Bottessini, Weiner, Schumann, Brahms, Sosztakovics, Rahmanyinov, Mendelssohn, Haydn, Prokofjev, Smetana, Ligeti, Kodály, Bizet és Wagner művei is terítékre kerülnek.

A fesztiválon egy hét alatt harminc szólista hallható tizennégy, délelőtti és esti koncerten. Baráti Kristóf elmondta a sajtótájékoztatón, hogy a döntéshozók, a kaposvári városvezetés továbbra is támogatásáról biztosítja a rendezvényt. Bolyki György, a fesztivál igazgatója megemlítette, hogy a kulturális tao megszűnése nem kedvező számukra sem, de van cég, amely évek óta kitart mellettük.

"Azt kell mérlegelnünk, mit tud adni egy ilyen minőségi fesztivál a városnak és az embereknek. Ezzel is magyarázható, hogy a kamarazenei koncertek mellett a beszélgetéseket, fórumokat, a tehetséggondozást is egyre inkább a fesztivál részévé tesszük" - jegyezte meg Baráti Kristóf. A Kamara Akadémia Egyesület és a Kaposfest szervezésében megvalósuló mesterkurzus kapcsán arról beszélt a művészeti vezető, hogy a fesztivál egyfajta kapu a fiatal tehetségek számára a professzionális zenei világba.

A kamarazene mellett számos kísérőprogram kapcsolódik a Kaposfesthez. A közönség a Kapos Hotelben minden koncert előtt meghallgathatja Tóth Endre zenetörténész ismertetőjét az adott műről. A gasztronómiai kínálat részeként immár harmadszor tartják meg a Kaposvári Kézműves Sörünnepet, Segal Viktor, a fesztivál séfje ismét zenei vonatkozású ételt készít a közönségnek, lesz kávékóstoló, birkapörkölt és Kaposfest-macaron. Az érdeklődők kirándulhatnak a Zselici Csillagparkba, de Kaposfest-túra is lesz, amelynek végén a Cimbiózis Trió koncertjét lehet meghallgatni.

Augusztus 17-én könnyűzenei estet rendeznek Boney M feat. Sheyla Bonnick koncerttel, valamint Bebével.

A Kaposfest fő helyszíne változatlanul a Szivárvány Kultúrpalota, de máshol is lesznek programok, például a kaposvári Református templomban és a főtéren. A koncerteket rögzítik, azok később a Bartók Rádióban lesznek hallhatóak. A fesztivál házigazdája Bősze Ádám televíziós és rádiós műsorvezető.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!