Kelemen Barnabás a brit-magyar diplomáciai kapcsolatok centenáriuma alkalmából koncertezett Londonban

Kultúra, 2021.10.07

A brit-magyar diplomáciai kapcsolatok felvételének 100. évfordulója alkalmából először adott koncertet Kelemen Barnabás a Royal Philharmonic Orchestrával - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) csütörtökön az MTI-vel.

A közlemény szerint az aradi vértanúk emléknapján, a Liszt Intézet - Londoni Magyar Kulturális Központ szervezésében tartott koncertet Kumin Ferenc nagykövet nyitotta meg, aki köszöntőjében kiemelte: bár a diplomáciai kapcsolatok 100 évesek, a magyar-brit együttműködés, egymás kölcsönös elismerése ennél sokkal régebbre nyúlik vissza és a teljes társadalmat átszövi. Emlékeztetett arra, hogy a brit királyi család egy erdélyi magyar nemes, Rhédey Klaudia grófnő révén egyenesági magyar felmenőkkel is rendelkezik.

A koncertet Liszt Ferenc Hamlet című, a Shakespeare-i hőst középpontba állító szimfonikus költeménye nyitotta. Ezután Kelemen Barnabás hegedűjátékának vezetésével adta elő a zenekar Mozart No. 3 hegedűversenyét. A műsort Bartók Béla, a magyar népzenei hagyományokat is felvonultató Concerto zenekarra című műve zárta. A zenekart az észt Anu Tali vezényelte, aki az új generáció egyik legkiemelkedőbb karmestere, a Sarasota Orchestra és a Nordic Symphony Orchestra zenei igazgatója.

A Royal Philharmonic Orchestra, Anu Tali és Kelemen Barnabás két vidéki koncertet is ad Nagy-Britanniában, csütörtökön Readingben, pénteken Coventryben lépnek fel. A londoni program a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósult meg.

Mint a közleményben hangsúlyozzák, Kelemen Barnabás hegedűművész briliáns technikájával és vibráló, szenvedélyes játékával hódította meg a világ legnevesebb koncerttermeit. Szólista és kamarazenész, fesztiválok művészeti vezetője és neves intézmények pedagógusa, néhány éve pedig karmesterként is tevékenykedik.

A fennállásának 75. évfordulóját ünneplő Royal Philharmonic Orchestra a világ egyik vezető szimfonikus zenekara, amelynek védnöke Károly walesi herceg. A világ élvonalbeli zenekarai közé tartozó londoni székhelyű együttes állandó koncertjeinek helyszíne Londonban a Royal Festival Hall, a Royal Albert Hall, otthona 2004 óta koncertteremként és próbateremként is a Cadogan Hall.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!