Képzelt kamerák - Waliczky Tamás kiállítása a Ludwig Múzeumban

Kultúra, 2020.02.13

A budapesti közönség is találkozhat a 2019-es Velencei Képzőművészeti Biennále magyar kiállításával: Waliczky Tamás Képzelt kamerák című projektje - két újabb munkával kibővítve - péntektől látható a Ludwig Múzeum - Kortárs Képzőművészeti Múzeumban.

Képzelt kamerák - Waliczky Tamás kiállítása a Ludwig Múzeumban A Ludwig Múzeum számára fontos gyakorlat, hogy Budapesten is bemutassa azokat a kiállításokat, melyeket a velencei biennále magyar pavilonjában láthatott a nemzetközi közönség - mondta el a Képzelt kamerák című tárlat csütörtöki megnyitóján Fabényi Julia, a Ludwig Múzeum igazgatója, a magyar pavilon nemzeti biztosa.

Mint hozzátette, Waliczky Tamás kiállítása - melynek kurátora Szegedy-Maszák Zsuzsanna - ráadásul kiválóan illeszkedik a múzeum idei évadának programjához, amely a digitális művészet és a tudomány határterületeit kutatja.

Február 19-től lesz látható a Ludwig Múzeumban például Alban Muja Családi album című videóinstallációja is, amely a 2019-es velencei biennálén Koszovót képviselte, majd a Ludwig Alapítvány megvásárolta az intézmény számára - számolt be Fabényi Julia.

Peternák Miklós művészettörténész kiemelte, hogy Waliczky Tamás olyan kamerákat alkotott, amelyek a valóságban nem születtek meg, de megszülethettek volna, ha a fotográfia története más irányt vesz. "A történelmietlen kérdés vizualizálódik: mi lett volna, ha...?" - fogalmazott.

Mint kiemelte, az alkotó nem csupán képeket készített az általa elképzelt kamerákról, hanem részletesen el is magyarázza a virtuális eszközök működését.

Waliczky Tamás elmondása szerint a kiállításon 24 lightboxban megjelenő kamerával és 5 animációval találkozhat a közönség.

A művész emlékeztetett arra, hogy a valóság képi leképezésének számtalan módszere lehetséges, ezek közül a fényképezőgép kifejlesztése során bizonyos utakat követtek, itt azonban számtalan más leképezési móddal is megismerkedhetnek az érdeklődők: van például olyan kamera, amely elmossa az álló- és a mozgókép közötti határt.

Waliczky Tamás hangsúlyozta, hogy egyensúlyozni kívánt a művészet és a tudomány között: esztétikus, élvezhető videókat, "szép" tárgyakat készített, virtuális kameráinak ugyanakkor minden alkatrészét megtervezte, ezért azok valóban működőképesek lennének.

Fabényi Julia közölte: a Ludwig Múzeum csütörtökön közzétette a 2021-es Velencei Képzőművészeti Biennále magyar kiállításáról szóló kiírását.

Waliczky Tamás Képzelt kamerák című tárlata március 29-ig látogatható a múzeum második emeleti kiállítóterében.

(FOTÓ)
(MTI)

Galériánk

Képzelt kamerák - Waliczky Tamás kiállítása a Ludwig Múzeumban Képzelt kamerák - Waliczky Tamás kiállítása a Ludwig Múzeumban
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!