Kéthetes programsorozattal ünnepli az uniós csatlakozás 20. évfordulóját a Képzőművészeti Egyetem

Kultúra, 2024.03.19

A Magyar Képzőművészeti Egyetem (MKE) április 16. és május 3. között különleges kiállítással, konferenciával és workshopokkal ünnepli Magyarország Európai Unióhoz (EU) való csatlakozásának 20. évfordulóját - közölték a szervezők kedden az MTI-vel.

A programsorozat egyik kiemelt eseménye a Let Your Star Shine című nemzetközi kiállítás lesz, amelyen az elmúlt évtizedekben Erasmus programban részt vett hallgatók és nemzetközileg is elismert képzőművészek műveiből látható válogatás az egyetem Barcsay Termében április 16. és május 3. között.

Az EU-csatlakozással az Erasmus programon keresztül lehetősége nyílt az MKE hallgatóinak és oktatóinak, hogy bekapcsolódjanak a képzőművészet nemzetközi vérkeringésébe. A kiállításon látható művek kiválasztásakor fontos szempont volt, hogy az alkotás létrehozásának ideje, tematikája kapcsolódjon a Erasmus tanulmányút során szerzett tapasztalatokhoz. A kiállítás anyagában számos médium megjelenik, a műalkotások leképezik az egyetemen található szakokat, a képzés széles palettáját, a művészi megközelítések sokféleségét. Az április 16-án nyíló tárlaton 35 magyar kiállító művész mellett 17 külföldi, egykor Budapesten tanuló alkotó művei is láthatóak, valamint a jelenleg is az egyetemen tanuló hallgatók frissen készült műveivel is találkozhatnak az érdeklődők.

A kiállítás mellett az évforduló alkalmából április 22. és 26. között Nemzetközi Hetet rendeznek az egyetemen, amelyen külföldi és magyar szaktekintélyek tartanak előadásokat, workshopokat. Az előadók között szerepel Ito Toshimitsu japán szobrászművész a Hiroshimai Egyetemről; Ludger Pfanz filmes szakember a karlsruhei főiskoláról (Hochschule für Gestaltung); Georg Winter német vendégprofesszor a Saarbrückeni Egyetemről; Csang Vej kínai kalligráfus, valamint Nagy Fruzsina és Tihanyi Ildikó látványtervezők.

"Hazánkat az Európai Unió tagjaként számtalan hatás érte az elmúlt húsz évben és éri ma is. Nem csak a szabályozás, a működés, a gazdasági, politikai stratégiák vagy a mindennapi életünket érintő apró ügyek tekintetében, de a gondolkodásmódunk, az érzelmeink, vagy ha úgy tetszik a globális perspektívánk szintjén is - mind egyéni, mind össztársadalmi tekintetben. Mindezek a kortárs képzőművészetre, az alkotókra, a műalkotásokra, és persze a befogadókra is természetszerűleg hatnak. Hogy az elmúlt 20 évben miként, és mik a jövővel kapcsolatos várakozások a képzőművészet és a képzőművészeti köz- és felsőoktatás terén, ezt igyekszünk körbejárni az április 30-i konferenciánkon, amelyet - a Magyar Közgazdasági Társaság inspirálására - a Magyar Képzőművészeti Egyetem Barcsay Termébe szervezünk" - idézi a közlemény Dóczi Gergelyt, a Magyar Képzőművészeti Egyetem kancellárját.

A beharangozó szerint egy különleges művészeti akcióval is felhívják a figyelmet az uniós eseménysorozatra. Georg Winter, a Magyar Képzőművészeti Egyetem promenadológiát, azaz sétatudományt oktató vendégprofesszora és hallgatói nyilvános művészeti akciót szerveznek április 4-én, csütörtökön, 11 órakor az egyetem közelében található VI. kerületi Hunyadi téren - olvasható a szervezők közleményében.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!