Kétnapos csellóünnepet rendez a Concerto Budapest november végén a Zeneakadémián

Kultúra, 2023.11.13

Többek közt kamarazenekari művek és nagyzenekaros csellóversenyek hangzanak el a Concerto Csellóünnep keretében, amelyet Concerto Budapest rendez november 25-én és 26-án a Zeneakadémián.

A Concerto Csellóünnepen egy olyan csodálatos hangszer kerül a középpontba, amelynek irodalma rendkívül gazdag szóló- és kamarazenében is - hangsúlyozta Keller András, a Concerto Budapest zeneigazgatója a program hétfői sajtótájékoztatóján.

A zeneigazgató szerint a cselló az egyik legtitokzatosabb, legemberibb hangszer, harmóniát és biztonságot nyújt a többi zenésznek, "mindenkire figyelő társ a zenében" - magyarázta.

Keller András nagy megtiszteltetésnek nevezte, hogy a Nemzeti Filmharmonikusok és a Liszt Ferenc Kamarazenekar vállalta az együttműködést a Concerto Csellóünnepen, amelyen "Magyarország csellistáinak krémje lép fel".

A zenekar tematikus koncertsorozatai között kapott helyet a Csellóünnep, amelyen kilenc koncert várja a közönséget - hangsúlyozta Devich Gábor, a Concerto Budapest főigazgatója, kiemelve, hogy a tematikus sorozatok reményei szerint értékesebbé, izgalmasabbá teszik a magyar klasszikus zenei életet.

Keller András hegedűsként és karmesterként is közreműködik a fesztiválon: november 25-én hegedűsként játszik Schubert C-dúr vonósötösében. Aznap este karmesterként dirigálja Dvorak h-moll csellóversenyét, Schumann csellóversenyét és Csajkovszkij Változatok egy rokokó témára variációját, amelyen Fenyő László, Somodari Péter, Perényi Miklós, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas magyar gordonkaművész is fellép.

November 26-án Csajkovszkij d-moll Vonósszextettjét játsszák a Keller Quartettel, brácsán közreműködik Homoki Gábor, Varga Tamás csellón. Az esemény zárókoncertjén hegedűsként Beethoven D-dúr ("Szellem") zongoratrióját szólaltatja meg Bogányi Tibor csellóművész és Bogányi Gergely zongoraművész közreműködésével. Kokas Dóra csellóművész és Maxim Riszanov brácsaművész Arvo Pärt Missa Brevis és Schönberg Megdicsőült éj koncertjén a Keller Quartettel lépnek fel.

Várdai István csellóművész a szeptember 25-én kezdődő fesztivál nyitókoncertjén Haydn C-dúr és D-dúr csellóversenyével lép színpadra, a Liszt Ferenc Kamarazenekar kíséretével. A csellóművész Haydn csellóversenyeit a klasszikus repertoár alapköveinek nevezte.

Perényi Miklós, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett csellóművész a november 25-én délután Bach 2. (d-moll) csellószvitjét is előadja a Concerto Csellóünnepen.

Somodari Péter karmesterként is szerepel a fesztiválon. A Bécsi Filharmonikusok szólócsellistája Saint-Saëns 1. (a-moll) csellóversenyét dirigálja. Mint mondta, a fesztivál fellépői között tanárai, barátai és kollegái szerepelnek. Kiemelte: büszke a gyökereire és a tudására, amit Magyarországon szerzett meg.

Kokas Dóra csellóművész férjével Maxim Riszanov ukrán brácsaművésszel és karmesterrel ad koncertet, előadásukban Elgar e-moll csellóversenye csendül fel. Kokas Dóra elmondta, hogy Elgar 1919-ben írt műve a korában nem volt népszerű és az 1960-as években Jacqueline du Pré angol csellóművész fedezte fel újra és tette híressé. Az angol csellóművész legtöbbször férjével, argentínai születésű izraeli zongoraművész, karmesterrel, Daniel Barenboimmal együtt játszotta - magyarázta Kokas Dóra.

Maxim Riszanov karmesterként is közreműködik a fesztiválon: a Nemzeti Filharmonikusokat vezényli Dohnányi Konzertstück gordonkára és zenekarra című művét adják elő, a koncerten csellistaként Devich Gergely lép fel. Riszanov dirigálja Penderecki hármas csellóversenyét, amelynek szólistái Karasszon Eszter, Szabó Ildikó és Varga Tamás lesznek, közreműködik a Nemzeti Filharmonikusok.

Fenyő László gordonkaművész Schubert és Csajkovszkij művei mellett Baráti Kristóf vezényletével Richard Strauss Don Quixote című művét adja elő Szűcs Máté brácsaművész közreműködésével.

A fesztiválon karmesterként fellépő Baráti Kristóf Kossuth-díjas hegedűművész elmondta, édesapja, a 2014-ben elhunyt Baráti András is csellista volt, ezért is rajong a csellóért és csellóirodalomért.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!