Kezdődik az első Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek

Kultúra, 2021.05.07

Pénteken kezdődik az első Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek, május 18-ig ősbemutatókkal, különleges kompozíciókkal, vadonatúj produkciókkal várják a közönséget.

A Müpa szervezésében megvalósuló ingyenes, online programsorozat számos műfajban tartogat meglepetéseket a dzsessztől a komolyzenén és világzenén át a táncművészetig. A sort Riccardo Chailly és a Filarmonica della Scala streamkoncertje nyitja Milánóból, de a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek online platformjain köszönti majd a fesztiválozókat többek közt Vaszilij Petrenko és a Royal Philharmonic Orchestra, a Kelemen Kvartett, René Jacobs és a Kammerorchester Basel, a Pécsi Balett, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes, Vashegyi György, az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus, valamint Lajkó Félix és a Győri Balett is - közölték a szervezők pénteken az MTI-vel.

"Fontos, hogy Magyarország kihasználja ezt a lehetőséget. Ha Bayreuthban Wagner, Parmában Verdi, Pesaróban pedig Rossini nevét viseli egy-egy nagy zenei fesztivál, akkor nagyon is helyénvaló, hogy Budapesten is legyen egy Bartóknak szentelt rendezvénysorozat. Szerencsés az a város, amelyik ilyen +húzónévvel+ rendelkezik, ha nevezhetem így Bartókot" - idézi a közlemény a világhírű karmester, Riccardo Chailly szavait, aki kiemelte, hogy a pénteki ingyenes, online nyitókoncerten az idén 50 éve elhunyt zeneszerző-óriás, Sztravinszkij művei mellett természetesen egy Bartók-kompozíció is elhangzik. "Egy rövid darabot, egy igazi kincset választottam tőle a programba: a Román népi táncokat. Ez a zseniális, csupán ötperces mű - amelyet Bartók igazán különlegesen hangszerelt meg - tele van örömmel" - fogalmazott a karmester a Bartók Tavasz magazinjának adott interjúban. A fesztivál nyitóhétvégéjének másik komolyzenei szenzációja René Jacobs és a Kammerorchester Basel koncertje. A svájci koncertteremből közvetített hangversenyen Haydn Stabat Mater című kompozíciója hangzik el olyan szólisták közreműködésével, mint Sophie Karthauser, Sophie Harmsen, Steve Davislim és Arttu Kataja. A Zeneakadémián vasárnap Junior Prima díjas muzsikusok, Devich Gergely csellista, Kovács Gergely és Kocsis Krisztián zongoraművész, a közelmúltban alakult Korossy Vonósnégyes, valamint a Bayreuthi Ifjúsági Zenekar koncertmestere, Schwartz Zoltán szólaltatják meg Bartók Béla és Kodály Zoltán kamara- és szólódarabjait. Május 10-én indul a háromnapos Budapest Ritmo világzenei eseménysorozat, amely rendhagyó módon mozgóképre komponált ingyenes koncertekkel lepi meg a közönséget. Reisz Gábor és Szimler Bálint, Damokos Attila, Szilágyi Fanni és Karcis Gábor rendezők koncertfilmjei Budapest rejtett színpadain játszódnak, az Akvárium Klubba, az Epreskert szobrászműhelyébe, a Twentysix Budapest városi dzsungelébe, a Gellért Szálló elvarázsolt tereibe vagy éppen a Füvészkert titkaiba engednek bepillantást. A világzene mellett teret kap a dzsessz, az elektronika, a pszichedelikus és a dark rock is, ingyenes online koncertfilmben szerepel a Dresch Vonós Quartet és az Odd ID, a MORDÁI és Cserepes Károly, valamint az Akvárium Klub színpadára lép a Tárkány Művek, a Bettika Quintet és a Cimbaliband is. A fesztiválnyitásra megjelent Bartók Tavasz Magazinban számos cikk olvasható a programsorozat kulisszatitkairól, a részletes programokról a www.bartoktavasz.hu weboldalon található további információ, érdekességekért és zenei listákért pedig érdemes ellátogatni a fesztivál hivatalos blogjára.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!