Kiállítás nyílik az idén hetvenéves Vásárhelyi Őszi Tárlatokról

Kultúra, 2024.02.22

Az idén hetvenéves Vásárhelyi Őszi Tárlat hagyományát és évtizedeken átívelő frissességét bemutató kiállítás nyílik márciusban az Alföldi Galériában - tájékoztatta a szervező Tornyai János Múzeum csütörtökön az MTI-t.

A Hetven címet viselő kiállításon több mint száz művet láthat majd a közönség Nagy Imre művészettörténész válogatásában a Tornyai-múzeum képzőművészeti gyűjteményéből. A június végéig látogatható tárlat 1954-től napjainkig mutatja be a valamennyi képzőművészeti ág alkotásait felvonultató seregszemle magas szakmai színvonalát és folyamatosan megújuló hagyományait.

A Vásárhelyi Őszi Tárlat kezdeményezői Galyasi Miklós múzeumigazgató, Kurucz D. István és Almási Gyula Béla festőművészek, valamint Szabó Iván szobrászművész voltak. Karakteres, egyedi kiállítást kívántak rendezni, ezért olyan művészeket hívtak meg az első tárlatra, akik valamilyen módon kötődtek Hódmezővásárhely városához. Az első Őszi Tárlat 1954. október 8-án nyílt meg a Tornyai János Múzeumban. 

A Vásárhelyi Őszi Tárlatot - a pandémia időszakát leszámítva - hét évtizede minden esztendőben megrendezték, a kiállítás mára Magyarország legjelentősebb kortárs képzőművészeti seregszemléjévé vált.

Több alkalommal került sor összegző, retrospektív kiállításra az Őszi Tárlatok anyagából. 1964-ben és 1974-ben a Magyar Nemzeti Galéria, a huszonöt éves jubileum alkalmából pedig a Műcsarnok adott helyet a válogatott kiállítási anyagnak. 2003-ban, az 50. Őszi Tárlat alkalmából 50 művész 100 mű címmel a Tornyai-plakettesek alkotásaiból láthatott kiállítást a közönség az Alföldi Galériában. 2013-ban, a 60. Vásárhelyi Őszi Tárlattal egy időben nyílt meg az Alföldi Galéria megújult és újragondolt állandó kiállítása Alföld művészete címmel, amely átfogó képet ad a 19-20. század klasszikus alkotásaitól a jelen művészeti törekvéseiig.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!