Kiállítótérként értelmezi a Fiumei úti sírkertet a NÖRI új projektje

Kultúra, 2022.05.27

Kiállítótérként értelmezi a Fiumei úti sírkertet a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) új, Szoborpark a Fiumeiben elnevezésű projektje, melynek részeként a síremlékeken fellelhető, művészeti szempontból legkiemelkedőbb szobrok QR-kód által, tárgyleírások segítségével válnak beazonosíthatóvá, értelmezhetővé magyar és angol nyelven.

Kiállítótérként értelmezi a Fiumei úti sírkertet a NÖRI új projektje Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézete főigazgatója a Fiumei úti sírkertben tartott pénteki sajtótájékoztatón emlékeztetett, hogy a sírkert bemutatására 2019-ben indult útjára a FiumeiGuide nevű applikáció, mely az első lépése volt annak a törekvésnek, hogy megpróbálják közelebb vinni a látogatókhoz az itt található művészeti értékeket.

Hozzátette, a következő lépés a Szoborpark a Fiumeiben nevű projekt, melynek révén szeretnék azokat a síremlékkészítőket, szobrászművészeket a középpontba állítani, akik a 19. század elejétől az akkor kibontakozó magyar szobrászművészet jelentős lenyomatát hozták létre a sírkertben.

A külföldi látogatók figyelmét elsősorban a kiemelkedő művészettörténeti értékek keltik fel, ennek kapcsán született meg a gondolat, hogy összegyűjtsék mindazokat a síremlékeket, melyek a rajtuk lévő szobrok, síremlékek, kisplasztikák, domborművek miatt érdekesek lehetnek - mondta a főigazgató.

"Közel 650 olyan síremlék van itt a sírkertben, melyen művészettörténeti szempontból jegyzett alkotások találhatók" - emlékeztetett Móczár Gábor, aki hozzátette, hogy első körben ezek közül 50 síremléket mutatnak be az érdeklődőknek, azonban a következő évek során bővíteni kívánják a bemutatandó síremlékek körét.

Hozzátette, a megismerhető sírszobrok alkotói között a legjelentősebb hazai művészek lelhetők fel, többek között Stróbl Alajos, Ligeti Miklós, Zala György, Donáth Gyula, Borsos Miklós, valamint Lesenyei Márta.

A márvány parcellakövek tetejére QR-kódokat bemutató táblákat helyeztek el, melyek segítségével a látogatók elemzést olvashatnak a műalkotásról, valamint megismerhetik annak alkotóját is - tájékoztatott a főigazgató.

A Fiumei úti sírkert a magyarországi síremlékművészet gazdag gyűjteménye. Az 1849-ben megnyitott sírkertben többszáz művészi kivitelű, szobrászati alkotás lelhető fel, ezért is tekinthető egy különleges szoborparknak. A temető sírszobrászati anyaga kiválóan reprezentálja a hazai szobrászat mintegy kétszáz évét.

(FOTÓ)
(MTI)

Galériánk

Kiállítótérként értelmezi a Fiumei úti sírkertet a NÖRI új projektje Kiállítótérként értelmezi a Fiumei úti sírkertet a NÖRI új projektje Kiállítótérként értelmezi a Fiumei úti sírkertet a NÖRI új projektje Kiállítótérként értelmezi a Fiumei úti sírkertet a NÖRI új projektje Kiállítótérként értelmezi a Fiumei úti sírkertet a NÖRI új projektje
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!