Kihirdették az Esterházy Art Award idei döntőseit

Kultúra, 2019.07.10

Huszonöt képzőművész, illetve művészcsoport jutott be az Esterházy Art Award idei döntőjébe; a díjra jelölt alkotók válogatott műveiből decemberben kiállítás is nyílik a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeumban.

A 2009-ben megalapított Esterházy Art Award célja a fiatal, tehetséges magyar művészek felkarolása és a nemzetközi párbeszéd támogatása. Az egyenként 5000 euróval jutalmazott díjat kétévente, minimum kettő és maximum három 45 év alatti magyar festőművésznek ítéli oda a független, nemzetközi szakmai zsűri - közölte az MTI-vel szerdán a díjat alapító Esterházy Privatstiftung.

Tájékoztatásuk szerint a hatodik alkalommal meghirdetett pályázatra 260 művész jelentkezett.

Idén először lehetett festészettel operáló nagyobb térinstallációs munkákkal vagy még csak papíron létező terveikkel is pályázni, amelyeket a jelölés esetén meg kell valósítani.

A második fordulóba jutó művészeket június 30-án választotta ki a szakmai zsűri, melynek tagjai Sandro Droschl, a gráci Künstlerhaus, Halle für Kunst & Medien igazgatója; Fabényi Julia, a budapesti Ludwig Múzeum főigazgatója; Ottrubay István, a díj alapítója, az Esterházy Privatstiftung vezérigazgatója; Rieder Gábor, az ArtKartell főszerkesztője, a Gallery Weekend művészeti vezetője; Szegedy-Maszák Zsuzsanna művészettörténész, a BTM Budapest Galéria vezetője; Vitus Weh, az Esterházy Privatstiftung művészeti tanácsadója, valamint Luisa Ziaja, a bécsi 21er Haus kurátora.

Az Esterházy Art Award idei jelöltjei: Albert Ádám, Batykó Róbert, Ember Sári, Felsmann István, Fridvalszki Márk, Gosztola Kitti, Győri Éva Andrea, Halász Dániel, HeyWeSeeAskShowandDie (Horváth Csaba Árpád és Sipos Eszter), Kalocsai Dorottya, Kiss Adrian, Kristóf Gábor, Kútvölgyi-Szabó Áron, Mátyási Péter, Molnár Judit Lilla, Molnár Zsolt, Nagy Barbara, Nemes Márton, Puklus Péter, Süttő Anikó, Szabó Ottó, Szalay Péter, Szinyova Gergely, Tranker Kata, valamint Ulbert Ádám.

A nyertesek személyéről december 8-án születik döntés, az eredményt december 12-én, ünnepélyes díjátadón hirdetik ki.

A döntős művészek válogatott műveiből nyíló kiállítás december 13-tól 2020. február 2-ig lesz látható a Ludwig Múzeumban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!