Kihirdették az Országház Bora verseny idei nyerteseit

Kultúra, 2023.09.28

Kihirdették Az Országház Bora verseny idei győzteseit csütörtökön, az elismeréseket Kövér László házelnök adta át a nyerteseknek a Parlament épületében.

Kihirdették az Országház Bora verseny idei nyerteseit "Elköteleződésünk a borászat iránt megbecsülésünkből fakad" - hangoztatta Kövér László a hetedik alkalommal megrendezett Országház bora verseny csütörtöki eredményhirdetésén, hozzátéve, hogy évről évre "őszinte hittel és bátor szóval hívják tettre" az Országház Bora versenyen a magyar kezdeményezőképességet és leleményességet.

Kövér László szerint nem lehet olyan gazdasági depresszió, amely közönyössé tudná tenni a magyar gazdákat a bor iránt, csökkentené tiszteletüket, szeretetüket, állandó megújulási készségüket.

A házelnök kiemelte: a minőségi bortermelés és kereskedelem a kiszámítható jogi környezet biztosításával, folyamatos fejlődéssel és alkalmazkodással tartható fenn. A világban átalakuló borpiac miatt új kihívások jelennek meg és új szereplők kapnak erőre - tette hozzá.

Kövér László úgy fogalmazott, hogy a "minőségi magyar bortermelés zászlóvivőjeként adunk otthont, elismerést és tisztelet a magyar történelmi borvidék állandó minőségi megújulást kereső és áldozatos munkát végző borászainak".

A házelnök szerint a rendezvény a magyar bordiplomácia stabil oszlopa lett, díjnyertes borai az országházba érkező hazai és külföldi vendégek előtt hirdetik, hogy "a jó bor mindig különleges értékkel bír az életben".

A bírálóbizottság munkájáról Légli Ottó borász, a testület elnöke, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának korábbi elnöke számolt be. Mint mondta, idei bormustrára a meghirdetett kilenc kategóriában 187 palack érkezett 83 pincészettől, 17 történelmi magyar borvidékről.

Légli Ottó szerint nagy megtiszteltetés és felelősség egyben, hogy a magyar borok jelen vannak az Országházban és képviselik a nemzetet.
A borokat két fordulóban értékelte a zsűri, amelynek tagjai között szakmai szereplők, termelők, üzletemberek, a gasztronómia élet képviselői és véleményformálók foglaltak helyet - mondta a zsűri elnöke.

A versenyen kilenc kategóriában adták át az elismeréseket az első három helyezettnek.

Az Olaszrizling kategóriában első helyezést ért el az Androsics Birtok 2022-es évjáratú Olaszrizling Sur Lie borával, a Furmint kategória legjobbja Péter Pincészet lett a 2021-es évjáratú Tokaji Furmint Thurzó dűlő borával.

Az egyéb fehérbor kategória győztese a Gróf Degenfeld Szőlőbirtok lett tavalyi évjáratú Tokaji Organikus Terézia Hárslevelűjével, míg a Rozé kategóriában Sike Balázs Pincéje 2021-es Badacsonyi Pinot Noir Rozéja érdemelte ki az első helyet.

A Kékfrankos kategória győztese lett Günzer Tamás Pincészete 2020-as évjáratú Bocor Kékfrankosa. A Bikavér kategóriát a Vesztergombi Pince 2019-es évjáratú St. László Bikavér bora nyerte.

Kadarka kategóriában az Eszterbauer Borászat 2022-es évjáratú Nagyapám Szekszárdi Kadarkája lett az első, a Cabernet franc kategóriában Riczu Tamás Borászata a 2018-as évjáratú Villányi franc borával nyerte el az első helyet.

Tokaji aszúk között a legjobb a Péter Pincészet 2017-es évjáratú Tokaji Aszú 6 puttonyos bora lett.
(MTI)

Galériánk

Kihirdették az Országház Bora verseny idei nyerteseit Kihirdették az Országház Bora verseny idei nyerteseit Kihirdették az Országház Bora verseny idei nyerteseit Kihirdették az Országház Bora verseny idei nyerteseit Kihirdették az Országház Bora verseny idei nyerteseit Kihirdették az Országház Bora verseny idei nyerteseit Kihirdették az Országház Bora verseny idei nyerteseit
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!