Kiírták a Kassák kortárs művészeti díj idei pályázatát

Kultúra, 2023.03.20

Kiírták a Kassák kortárs művészeti díj idei pályázatát, melynek nyertese bruttó 1,5 millió forintból hozhat létre új, az avantgárd művészet jelenségeihez kapcsolódó művet.

A Kassák kortárs művészeti díjat Argay István orvos és műgyűjtő (mint alapító) és a Petőfi Irodalmi Múzeum - Kassák Múzeum (mint intézményi együttműködő) hozták létre 2022-ben kortárs képzőművészeti alkotások és projektek megalkotásának ösztönzésére. A kezdeményezéshez kiemelt patronálóként 2023-ban a Rechnitzer-gyűjtemény is csatlakozott; a projekt koordinátora az Interart Alapítvány - tájékoztatta az MTI-t hétfőn a Kassák Múzeum.

Közleményük szerint a Kassák kortárs művészeti díjra nyílt felhívás keretében olyan alkotói tervvel lehet pályázni, amely a 20. századi avantgárd művészet jelenségeit, valamint az avantgárd mozgalmak által felvetett kérdéseket vizsgálja vagy korszerűen újraértelmezi. A pályázat új mű létrehozására és kiállítási tervére szól.

A díj összege bruttó 1,5 millió forint, amelyet a nyertes pályázó a mű létrehozására fordíthat, és amely felett szabadon rendelkezhet. A Kassák kortárs művészeti díj összege adóköteles jövedelem, és a hatályos jogszabályok szerinti levonásokkal az Interart Alapítvány fizeti ki a pályázónak az alapító megbízásából.

Mint közölték, a pályaművet a Kassák Múzeum mutatja be időszaki kiállítás keretében a díjátadót követő évben, azaz 2024-ben. Ennek költségeit a múzeum fedezi a díj összegével egyenlő mértékben.

A díjra 18. életévüket betöltött képzőművészek pályázhatnak kiállítás formájában megvalósítható pályaművel.

A beérkezett pályázatokról szakmai zsűri dönt, melynek tagjai 2023-ban: Andrási Gábor művészettörténész; Csatlós Judit muzeológus, kurátor (a Kassák Múzeum képviseletében); Kertész László művészettörténész; Erdődi Katalin dramaturg, kurátor, a 2022. évi Kassák kortárs művészeti díj nyertes pályaművének kurátora, valamint Rockenbauer Zoltán művészettörténész.

Az online beérkezett pályaművekből a zsűri kiválasztja a szűkített listára kerülő öt tervet. A szűkített listán szereplő pályázók május 15. és 26. között mutatják be munkáikat a zsűrinek.

A pályázat benyújtásának határideje: április 26., a szűkített listára bejutott pályázatok kihirdetése: június 5., a díjátadót pedig június 24-én tartják.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!