Koncertfilmekkel nyitja jubileumi évadát a 15 éves Kobuci Kert

Kultúra, 2023.03.28

Három koncertfilmmel nyitja jubileumi évadát a 15 éves Kobuci Kert, az alkotásokat a keddi bemutató után online teszik elérhetővé.  Áprilistól a Zichy-kastély udvarában idén is a kortárs könnyűzene muzsikusai váltják egymást.

A fővárosi szabadtéri koncerthelyszín a világzene-dzsessz, az underground és a népzene fontos alakjait: Lukács Miklóst, Frenket és a Kalász Bandát kérte fel, hogy képviseljék a hely másfél évtizede érlelődő műsorkínálatának alaptörekvéseit - közölték a szervezők kedden az MTI-vel.

Mint írják, a Kobuci műhely három koncertjét Hajdu Szabolcs filmrendező közreműködésével különleges nézőpontból, művészfilmes eszközökkel, szokatlan helyszínen rögzítették. A filmeket a Toldi Moziban tartott keddi bemutatókat követően hamarosan online teszik elérhetővé.

A közleményben kiemelik, hogy a Kobuci Kert csapata az elmúlt 15 évben a kortárs könnyűzene legintimebb hangulatú koncerthelyszínét építette fel Óbudán. Hitvallásuk szerint a peremműfajok szeretete, a vendéglátás etikája és a minőségre nyitott közönség az a három alapvető pillér, amely meghatározza a hely szellemét.

A jubileumi évad a folytonosságról, a folytonosság megtartó és értékteremtő erejéről szól majd - áll a közleményben.

"Nem szeretnénk nosztalgiázni, mert az élő zene mindig a pillanatban, a mostban történik, de a film képes megörökíteni az időt" - idézik a közleményben Kaszap Atilla programigazgatót, aki így indokolta, hogy miért kérték fel Hajdu Szabolcsot és barátait a különleges együttműködésre a jubileumi évad alkalmából.

A népzene, a dzsessz és az underground számukra fontos és megkerülhetetlen alakjai: Lukács Miklós, Frenk és a Kalász Banda hosszabb előkészítő munkák és beszélgetések nyomán találkoztak a művészfilmes világ progresszív képviselőivel - áll a közleményben.

Mint kiemelik, Hajdu Szabolcs rendezése és Bántó Csaba operatőri munkája különleges formát adott a találkozásoknak, amelyekből szokatlan műfajú, filmnyelvileg is izgalmas koncertfilmek születtek.

A filmes nyitány után áprilistól a Zichy-kastély udvarában idén is a kortárs könnyűzene legrangosabb hazai és olykor nemzetközi muzsikusai váltják egymást.

Április 13-án az ethno-hiphop legfontosabb hazai formációja, a Zuboly lép színpadra. Másnap a Parno Graszt az autentikus cigányzene nyelvén és erejével meséli tovább saját család- és világtörténetét - áll a közleményben.

Mint írják, szombat este a Péterfy Bori & Love Band mutatja meg, hogy a Kobuci Kertben az underground nagy fellépői is közvetlenebb hangulatban találkozhatnak a közönséggel.

A tavasz további fellépői között van a Blahalousiana, a Honeybeast, a Bohemian Betyars, Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák, a Konyha és a Söndörgő, a Kerekes Band, az Anna and the Barbies, a Hot Jazz Band, a Budapest Bár, a Ripoff Raskolnikov és a Braindogs.

Az idén egy új műfaj, a rap is teret kap a Kobuci műsorkínálatában a fiatalabb generációk felé való fordulás jegyében - emelik ki a közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!