Kondor Attila festőművész alkotásaiból nyílt kiállítás a Római Magyar Akadémián

Kultúra, 2022.09.12

Kondor Attila festőművész munkáiból Il cammino della riflessione - A figyelem útjai címmel nyílt kiállítás a Római Magyar Akadémián.

A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) és a Római Magyar Akadémia (Collegium Hungaricum Róma) együttműködésében létrejött tárlat szeptember 30-ig látható.

Az MMA hétfői közleménye szerint az 1974-ben Budapesten született és azóta is elsősorban a fővárosban aktív művész kiállításán képalkotó folyamatai kísérhetők végig, leginkább az utóbbi tíz évből. A három teremben kiállított munkák, alkotások - részben festmények és rajzok, részben a belőlük készült animációs filmek - a képi gondolkodás időbeliségébe, olykor meglepő fordulataiba és lehetséges irányaiba vezetnek be.

Kondor Attila munkássága mindig is az időről szólt azzal a folyamattal, amiben a néző a festmény és festés idejét érzékeli. "Kondor valósága túl van a fizika és az anyag idején. Festészete a nagy európai festészet figuratív szellemi áramlatához kapcsolódik, miközben tökéletesen modern marad" - idézi a tárlat kurátorának, Sulyok Miklós művészettörténésznek a megnyitón elmondott szavait a közlemény.

A római kiállításon a festészeti anyaggal párhuzamosan három videóinstalláció látható: az első teremben a Műteremváros, a középsőben a Jelenlétkert, a harmadikban pedig a Belső könyvtár című animáció. Mint a közleményben rámutatnak, a három vetítés a festményekkel együtt közös gondolati ívet alkot.

"Festményeim témája tulajdonképpen az elbeszélhetőn túl van: a megtalált meditációs objektumban való elmélyülés tapasztalata. Ezért az animáció műfaja lehetőséget adott elbeszélni a képek előtörténetét" - idézik a művészt, aki szerint mindez lehetőséget nyújthat a nézőnek, hogy az alkotófolyamathoz közelebb kerüljön.

A közleményben kitérnek arra, hogy az MNB Arts and Culture patronálásával létrejött kiállítás megnyitóját a Római Magyar Akadémia szeptember 8-i évadnyitóján tartották, amely hagyományosan az intézet születésnapjának ünnepe is egyben, emléknap, amely megidézi az intézetet alapító Klebelsberg Kuno alakját.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!